Editarea genetică la oameni | Șeful OMS convoacă un grup de experți

  • 04 Decembrie 2018 11:05
Editarea genetică la oameni | Șeful OMS convoacă un grup de experți

Directorul-general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat luni că va înființa un grup de lucru care va dezbate controversata procedură de modificare a genelor umane, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Tehnica a fost intens criticată după anunțul făcut săptămâna trecută de omul de știință He Jianku, cercetător din Shenzhen, China, care a afirmat că a editat genele a doi copii astfel încât aceștia să devină rezistenți la HIV.

Directorul OMS a menționat reporterilor de la Geneva că, în general, nu exclude această tehnologie pentru tratarea afecțiunilor umane. ''E bine dacă avem exerți care stau laolaltă... pentru a vedea cum poate fi utilizată'', a spus oficialul.

''Editarea genetică ridică probleme etice, sociale și de siguranță. OMS înființează o echipă de experți pentru a verifica toate întrebările'', a spus Ghebreyesus.

Principala întrebare ar trebui să fie dacă aceste metode ar trebui să fie luate în considerare, a indicat el.

Cercetătorul chinez a afirmat că a creat - pentru prima dată în istorie - doi bebeluși care s-au născut în urma unei proceduri de editare genetică. El a explicat că genele celor două fetițe chineze au fost modificate pentru ca ele să nu poată fi infectate cu HIV, potrivit unui mesaj video publicat pe platforma online YouTube.

Fetițele, care au primit prenumele de Lulu și Nana, "au venit pe lume plângând în urmă cu câteva săptămâni și sunt la fel de sănătoase ca oricare alt bebeluș", a declarat omul de știință chinez.

El afirmă că a aplicat o tehnică de "chirurgie" a genelor asupra ovulelor fertilizate folosind proteina CRISP/Cas9 pentru a preveni o potențială infectare cu HIV.

He Jiankui, profesor la Universitatea sudică de știință și tehnologie din Shenzhen, susține că acea intervenție asupra genelor a avut succes și că "nicio genă nu a fost modificată cu excepția aceleia care previne infecția cu HIV".

Savantul chinez nu a publicat deocamdată un articol despre această procedură extrem de controversată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău