Economistul Robert Kuttner: Destituirea lui Donald Trump, o chestiune de timp
-
08 Februarie 2017 08:29
Donald Trump și-a început mandatul de președinte al Statelor Unite guvernând impulsiv, fără discernământ, mânat de animozități și interese personale, prin decrete, ca și cum ar fi un dictator. Totul are, însă, o limită, iar punerile la zid au apărut deja.
Pe zi ce trece, tot mai mulți republicani se distanțează de el, iar apelurile la destituirea sa se înmulțesc, întrucât acesta este singurul mijloc de a-l opri pe acest bărbat incapabil să asigure legalitatea lucrurilor sale înainte de a le face și care dovedește că nu are calificarea necesară pentru a conduce o țară, scrie economistul și scriitorul Robert Kuttner în „The Huffington Post“, citat de adevarul.ro.
Adulții din jurul său, chiar și cei mai servili, își petrec cea mai mare parte a timpului încercând să-i potolească ieșirile, dar este aproape imposibil. În restul timpului, ei sunt nevoiți să răspundă criticilor lansate de lideri republicani, jucători din lumea afacerilor și șefi de stat străini. Reince Priebus, șeful de cabinet al lui Trump, a ajuns în sfârșit pe treptele puterii, dar nu are parte de zile bune. Una e să fii candidat și să-ți permiți să spui aproape orice îți trece prin cap – căci, inducând în eroare adesea suficienți oameni poți fi ales în cele din urmă – și altceva e să guvernezi la fel. În cele din urmă, realitatea te cheamă la ordine, scrie Robert Kuttner.
Donald Trump a semnat decrete în mod impulsiv, fără a cere evaluări din partea juriștilor, experților guvernamentali și nici a oficialilor politici, fără nicio reflecție strategică serioasă. Iată de ce se confruntă atât de devreme cu presiuni politice și juridice de a da înapoi în privința unor măsuri. Spre deosebire de realitățile din dictaturile văzute cu ochi buni de Trump, ansamblul de măsuri de control politic și juridic conceput pentru apărarea Constituției americane și împiedicarea apariției unui regim tiranic în Statele Unite este de neclintit. Cu cât va fi mai iresponsabil, cu atât aceste măsuri se vor consolida.
De exemplu, după ce a încercat prostește să respingă anumite categorii de refugiați, acum noul președinte american își dă seama că țara sa are instanțe de judecată. Cu cât va fi mai imprevizibil, cu atât mai puțini judecători conservatori vor accepta să le servească supa republicanilor, așa cum au făcut atât de des în trecut. În aceeași notă, nici Curtea Supremă nu ar putea valida deciziile sale cele mai controversate. Încă de la învestirea sa, republicani cunoscuți și mai puțin cunoscuți se înghesuie să se distanțeze de afirmațiile referitoare la președintele rus Vladimir Putin, dar și de suspiciunile sale nefondate de fraudări la ultimele alegeri.
De asemenea, ei nu mai știu pe ce poziție să se plaseze în privința lichidării programului de asigurări de sănătate obligatorii și accesibile Obamacare, încercând pe de o parte să nu afecteze pacienții și pe de altă parte să nu-și compromită șansele la realegere. Este o măsură complexă, iar Donald Trump nu pare să o înțeleagă. Tom McClintock, un reprezentant al Californiei în Camera Reprezentanților, a rezumat îngrijorările multor colegi de-ai săi „Va trebui să-și asume măsurile pe care le vom pune aplicare (în urma abrogării legii, n. red.).
Adversarii noștri le vor numi Trumpcare, iar republicanii vor fi judecați în parte la următoarele alegeri, care vor avea loc în cel puțin doi ani“. La rândul său, senatorul Lindsey Graham nu s-a ferit să ironizeze unele acțiuni ale lui Donald Trump, calificând, de exemplu, într-o postare pe Twitter războiul comercial împotriva Mexicului drept „mucho sad“. Chiar și membri ai cabinetului său s-au văzut nevoiți să-l oprească din cruciada sa fără sens contra mexicanilor.
Mai mult, noul președinte american a propus legalizarea torturii, dar liderii republicani se opun acestui demers, cel mai vocal fiind John Thune, un senator republican din Dakota de Sud. Nici noul secretar al Apărării, Jim Mattis, nu este de acord cu această inițiativă. În cele din urmă, Trump a fost nevoit să facă, docil, un pas înapoi. Toate acestea s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă de timp! Ținând cont de cele întâmplate în Statele Unite, asociația apolitică Free Speech for People a lansat o campanie de destituire a lui Donald Trump.
În numai o săptămână, petiția a strâns peste 400.000 de semnături. Avocați ai organizației Citizens for Responsibility and Ethics din Washington (CREW) au deschis la rândul lor o acțiune în justiție împotriva lui Trump, acuzându-l că a încălcat legea fundamentală a Statelor Unite prin faptul că a permis hotelurilor sale și altor companii să accepte plăți de la guverne străine. Există și alte motive de destituire, legate, în special, de faptul că Donald Trump își plasează interesele financiare în fața intereselor țării și de ciudata sa alianță cu Vladimir Putin, văzută ca un act de înaltă trădare. Astfel, o eventuală procedură de destituire ar fi atât politică, cât și juridică. În acest context în care Trump se distanțează de Constituție, și aliații săi se distanțează de el.
În ciuda comportamentului său îngrijorător, republicanii au crezut că se puteau folosi de el pentru a-și atinge scopurile. Dar, de la declarația sa de dragoste față de Putin și până la dorința sa de a iniția un război comercial mondial, Donald Trump arată că nu are nimic dintr-un republican. Potrivit unor psihologi, el suferă de narcisism malign, o tulburare psihologică ce se manifestă prin grandomanie, impulsivitate, hipersensibilitate la critici și imposibilitatea de a distinge între fantezie și realitate. Având în vedere pericolul pe care îl reprezintă Trump atât pentru Statele Unite, cât și pentru Partidul Republican, destituirea sa nu este decât o chestiune de timp, conchide Robert Kuttner.