Economia Rusiei lovită crunt de sancțiuni: Care industrii se prăbușesc și ce experți fug masiv din țară

  • 07 Septembrie 2022 13:21
Economia Rusiei lovită crunt de sancțiuni: Care industrii se prăbușesc și ce experți fug masiv din țară

Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, paralizând industrii pe care țara s-a bazat ani de zile pentru a-și alimenta economia, se arată într-un raport intern de la Moscova, pregătit pentru guvern, scrie ziare.com.

Documentul, dezvăluit de Bloomberg, este rezultatul unei analize derulate de-a lungul a mai multor luni făcute de experți ruși, care încearcă să evalueze impactul real al izolării economice a Rusiei din cauza invaziei declanșată de Vladimir Putin în Ucraina.

Două dintre cele trei scenarii din raport arată că contracția economiei Rusiei se va accelera în 2023, iar revenirea este preconizată de-abia la sfârșitul deceniului sau mai târziu.

Scenariul ”inerțial” vede economia Rusiei coborând în 2023 cu 8,3% sub nivelul din 2021, în timp ce varianta ”stres” anunță o scădere masivă de 11,9% față de anul trecut. Toate scenariile prevăzute în raport, arată că presiunea sancțiunilor se intensifică, iar tot mai multe țări se vor alătura măsurilor.

Eliminarea exporturilor rusești de gaze naturale și petrol de către Europa poate afecta și capacitatea Kremlinului de a-și aproviziona propria piață. Raportul estimează că va exista un exod al creierelor din Rusia și 200.000 de specialiști în IT vor părăsi țara până în 2025.

Oprirea livrărilor de gaze ale Rusiei spre Europa, principala piață de export a Moscovei, va costa 6,6 miliarde de dolari, iar cele de petrol va mai tăia alte miliarde de dolari.

Raportul detaliază amploarea impactului sancțiunilor occidentale asupra economiei Rusiei: agricultura va fi afectată în proporție de 99% la producția de păsări și 30% la bovine de lapte, industria aviatică – 95% din volumul de pasageri este transportat cu avioane străine, construcțiile de mașini – doar 30% din mașinile unelte sunt fabricate în Rusia, industria farmaceutică – 80% din producția internă se bazează pe materii prime importate.

În plus, comunicațiile și secolul IT: ar putea rămâne fără carduri SIM până în 2025, iar telecomunicațiile ar fi date cu 5 ani în urmă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău