Economia națională va crește cu 2,5% în acest an, conform prognozelor INCE

  • 23 Aprilie 2019 13:30
Economia națională va crește cu 2,5% în acest an, conform prognozelor INCE

În acest an, Rep. Moldova va avea o creștere a economiei de 2,5%, potrivit estimărilor Institutului Național de Cercetări Economice. Prognozele mai puțin optimiste de creștere sunt influențate în mare parte de incertitudinile politice de la Chișinău, susțin experții. Anul trecut, Rep. Moldova a avut o creștere economică importantă, însă rămâne cu cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor din Europa.

În 2018, economia națională a înregistrat o creștere de 4 la sută. Principalele ramuri care au contribuit la creșterea Produsului Intern Brut sunt comerțul, agricultura, industria, informațiile și comunicațiile, precum și construcțiile. Experții de la Institutul Național de Cercetări Economice spun că anul trecut a crescut volumul producției industriale.

Exporturile spre țările UE au crescut cu 16%, iar cele destinate statelor CSI s-au diminuat cu 10%. Stocul de investiții străine directe în Rep. Moldova a fost de 4 miliarde dolari, iar cele mai multe investiții au venit anul trecut din partea Olandei, Spaniei, Franței și României. Volumul transferurilor bănești de peste hotare a fost mai mare cu 5,6% comparativ cu 2017. În pofida acestor creșteri, economiștii spun că „stabilitatea macro-economică” nu poate fi realmente considerată o performanță, pentru că Rep. Moldova e la pragul de jos al potențialului său economic.

Situația demografică în anul 2018 nu a fost tocmai bună, majoritatea indicatorilor demografici fiind în scădere.

Potrivit expertei Olga Timofei, ”majoritatea indicatorilor demografici sunt în scădere. Rata natalității a fost de 9,2 născuți la 1000 de locuitori, în scădere, cu 0,4. Rata mortalității a scăzut ușor. Numărul căsătoriilor s-a micșorat cu 2,8 la sută, iar numărul divorțurilor s-a majorat cu 15% față de anul 2017. Rata de activitate a populației a fost de 43,3%, în creștere față de anul precedent. Numărul șomerilor în 2018 a scăzut cu 25% din cauza plecării acestora peste hotare”.

Economiștii Institutului Național de Cercetări Economice prognozează pentru anul 2019 o creștere economică de doar 2,5%, inclusiv din cauza situației politice din țară. Potrivit experților, cea mai mare creștere va fi în agricultură.

Directorul INCE, Alexandru Stratan, a menționat că anul 2019 este unul destul de specific. Suntem încă de anul trecut într-o campanie electorală foarte aprigă și acerbă. Țara nu e pregătită la acel nivel economic și instituțional să treacă peste astfel de campanii. Și acum există o incertitudine, probabil vor fi și alegeri anticipate, dar sigur vor fi alegeri locale. În perioadele electorale, este o reticență din partea mediului de afaceri de a investi. Anticipăm un an agricol cu condiții climatice medii favorabile, cu o creștere a agriculturii de 1,5%. De asemenea, prognozăm o majorare a producției industriale de 2,8%, o creștere mică, dar în corespundere cu nivelul din ultimii trei ani. Anticipăm o majorare cu 9,5% a exporturilor și cu 12% a importurilor și creștere cu 4,5% a investițiilor în active imobilizate. Și salariul real va depăși 7000 de lei, rata șomajului va scădea cu 2,8%. Va fi o creștere a economiei de 2,5% pentru anul 2019. R. Moldova va rămâne pe făgașul stabilității financiare, cu un sector bancar mai consolidat, după reformele care au avut loc în acest domeniu.

Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează o creștere economică de 3,5 la sută pentru Rep. Moldova în anul 2019, peste media regională din spațiul CSI, prognozată la 2,2 la sută. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău