Economia Germaniei ar urma să încetinească în 2023

  • 28 Ianuarie 2022 18:09
Economia Germaniei ar urma să încetinească în 2023

Creșterea economiei germane va încetini la 2,3% în 2023, a estimat vineri ministrul Economiei, Robert Habeck, transmit Reuters și DPA, citate de Agerpres.

Guvernul de la Berlin a redus prognoza pentru acest an la 3,6%, față de un avans de 4,1% estimat în octombrie.

Habeck a declarat în Parlament că se așteapă ca economia să atingă nivelul anterior pandemiei în trimestrul doi din 2022.

Vineri, Oficiul federal de statistică (Destatis) a confirmat declinul economiei germane în trimestrul patru din 2021, când țara se confrunta cu al patrulea val al pandemiei.

În ultimele trei luni din 2021, cea mai mare economie europeană s-a contractat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul trei din 2021. Per ansamblu, Germania a înregistrat o creștere de 2,8% în 2021, după un declin de 4,6% în primul an al crizei provocate de pandemie. Este un nivel redus față de alte state europene, Franța anunțând vineri o creștere de 7% anul trecut, cea mai bună performanță din 1969.

În trimestrul patru din 2021, evoluția economiei germane a fost afectată de perturbările din lanțurile globale de aprovizionare și deficitul de semiconductori, care au lovit semnificativ industria. Deși registrele de comenzi ale multor companii sunt pline, ele nu pot fi procesate în ritmul obișnuit din cauza lipsei materialelor.

Experții și analiștii se așteaptă la o accelerare a economiei germane în cursul acestui an.

Săptămâna aceasta, Guvernul german a înrăutățit previziunile privind avansul economiei în 2022, cu o jumătate de punct procentual, din cauza efectelor pandemiei.

În 2022, Executivul se așteaptă ca economia germană să înregistreze o creștere de doar 3,6%, față de prognoza din toamnă, de 4,1%.

În primul trimestru din 2022, performanța economiei încă va fi probabil afectată de pandemie și de restricții, în special în sectorul serviciilor. "Pe fondul creșterii ratei de vaccinare, ar trebui în curând să fie ținută sub control pandemia și să fie redus ajutorul de urgență. Apoi redresarea economiei va accelera vizibil", a apreciat Habeck.

Inflația ridicată este un motiv de îngrijorare pentru Guvernul german.

"Per ansamblu, creșterea nivelului prețurilor de consum ar urma să fie din nou semnificativă anul acesta, cu o medie anuală de 3,3%, față de 3,1% în 2021", se arată în raport. În decembrie, rata inflației în Germania a urcat la 5,7% iar Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) apreciază că rata inflației va rămâne peste ținta BCE de 2% cel puțin până în 2024.

Pandemia continuă să afecteze toate sectoarele economiei germane, noile restricții având impact în special în retail, iar perturbările din lanțurile globale de aprovizionare și deficitul de semiconductori au lovit semnificativ industria.

Principalele motoare ale creșterii din 2021 au fost exporturile și cheltuielile publice masive, care au atenuat impactul pandemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău