Eclipsă parțială de soare, vizibilă și din Republica Moldova. La ce oră va fi maximul eclipsei

  • 25 Octombrie 2022 08:28
Eclipsă parțială de soare, vizibilă și din Republica Moldova. La ce oră va fi maximul eclipsei

O eclipsă parțială de soare va avea loc astăzi, 25 octombrie și va fi vizibilă din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

Începutul eclipsei va fi vizibil în Republica Moldova la ora 12:25, urmând ca punctul maxim să fie vizibil la ora 13:38, când Soarele va fi acoperit în proporție de 38%.

Eclipsa va scădea treptat și se va încheia după 2 ore și 27 de minute, la ora 14:51.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic din România, fenomenul poate fi observat cu filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Pentru vizualizarea eclipsei se pot folosi și ochelari de eclipsă. Se mai poate folosi o metodă sigură, cea a proiecției. În spatele telescopului sau lunetei, la ocular, se pune un carton alb sau o foaie albă.

Discul Soarelui va fi proiectat pe foaie unde poate fi observată eclipsa de către mai mulți privitori deodată. Când se folosește metoda proiecției, nu se va folosi niciun filtru. Se poate face proiecție prin lunetă sau prin telescop.

Reprezentanții Observatorului le atrag atenția cetățenilor să nu încerce să vadă eclipsa prin ochelari de soare sau alte metode improvizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău