Echipamente de protecție pentru cabinetele de sănătate reproductivă din Moldova

  • 26 Mai 2021 14:31
Echipamente de protecție pentru cabinetele de sănătate reproductivă din Moldova

Un lot de echipamente de protecție au fost acordate celor 47 de cabinete de sănătate reproductivă din Republica Moldova. Lotul include măști medicale de protecție, ecrane de protecție, mănuși medicale de unică folosință etc. Donația este oferită cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul RoAid și al Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), transmite IPN.

O parte din echipamentele de protecție au fost oferite Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală de la Institutul Mamei și Copilului. Directorul IMC, Sergiu Gladun, a declarat că echipamentele livrate reprezintă un exemplu de solidaritate și de susținere pentru personalul medical din instituțiile respective. „Sănătatea reproducerii și genetica medicală sunt domenii prioritare, de care depinde sănătatea generală a populației. Comportamentul reproductiv sănătos asigură un impact pozitiv semnificativ asupra generațiilor următoare. Bunurile livrate vor permite să fie asigurată continuitatea acordării consultațiilor medicale specializate în sănătatea reproducerii și genetica medicală în condiții de siguranță, fiind acoperit necesarul cu aceste materiale de protecție pentru întreg anul 2021”, a notat directorul.

Prezentă la ceremonia de donație, Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că serviciile de sănătate sexuală și reproductivă sunt esențiale și ele se acordă și pe durata pandemiei. „Din aceste considerente, această donație este una foarte importantă, pentru că va ajuta la protecția celor care activează în acest domeniu. Serviciile de planificare a familiei, serviciile de contracepție, serviciile de screening cervical sunt esențiale pentru populație și vin să contribuie la îmbunătățirea sănătății populației și a indicatorilor demografici din țara noastră”, a mai spus Tatiana Zatîc. Potrivit ei, este vorba despre încă un gest de solidaritate cu Republica Moldova din partea statului român și a UNFPA.

Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă UNFPA, a menționat că UNFPA susține drepturile fiecărei persoane din lume, indiferent de vârstă, etnie, starea de sănătate sau loc de reședință, pentru a avea acces egal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, care să fie sigure, de calitate și oferite în timp util. „În urma unei analize realizate de UNFPA în domeniul impactului COVID-19 în primul an de pandemie, rezultatele au arătat că estimativ 12 milioane de femei s-au confruntat cu dificultăți în accesarea serviciilor de planificare familiară, a serviciilor de sănătate reproductivă”, a notat Nigina Abaszada.
„Îmi pare bine să constat că în Republica Moldova eforturile autorităților din domeniul sănătății, împreună cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au asigurat un acces continuu al populației la serviciile de sănătate reproductivă în timpul pandemiei. Acum, este important să menținem în continuare aceste eforturi și să ne asigurăm că specialiștii din rețeaua cabinetelor de sănătate reproductivă din toată țara continuă să presteze servicii medicale într-un mediu sigur, fiind protejați de riscul infectării cu COVID-19”, a mai spus reprezentanta reprezentantă UNFPA în Republica Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău