ECFR: Rusia a încercat să submineze solidaritatea UE în timpul crizei moldovenești

  • 06 Noiembrie 2021 12:19
ECFR: Rusia a încercat să submineze solidaritatea UE în timpul crizei moldovenești

Noul guvern al Republicii Moldova și-a diversificat cu pricepere opțiunile de aprovizionare cu gaze.Țara pare să fi evitat concesiile politice către Rusia cu privire la relațiile mai largi cu UE.Va continua să implementeze reforme generale pe piața sa de energie în cadrul celui de-al treilea Pachet Energetic, dar va evita restructurarea Moldovagaz, al cărui monopol stă la baza problemei concurenței, scrie pe site-ul Consiliului european de relații externe (ECFR) Andrew Wilson, cercetător superior în problematica spațiului post-sovietic, transmite IPN.

Expertul consideră că ar fi o greșeală să se creadă că „cedările” rusești privind prețul energiei se plasează pe domeniul discuțiilor de politica comercială. Autoritățile moldovenești, care au reușit să mobilizeze foarte operativ solidaritatea UE, dar și a României, Poloniei și Ucrainei, au cedat să „nu umble” la reorganizarea Moldovagaz, un element-cheie a Pachetului Energetic III, deși sprijinul acordat le permitea să nu se grăbească. „Cine a clipt primul?”, se întreabă retoric expertul și prognozează, posibil, R. Moldova.

Referindu-se la „lecția moldovenească” pentru UE, Andrew Wilson menționează că „dependența Europei de aprovizionarea cu energie rusă este o provocare mai largă. Conducta Nord Stream 2 (...) este văzută ca o mare greșeală strategică de alte state de tranzit energetic și de ocolire – în special, de Ucraina și Polonia, în timp ce UE nu tratează în mod adecvat rolul Rusiei în creșterea prețurilor la energie.

Totodată, expertul consideră că „atât R. Moldova, cât și UE ar trebui să evite capcana negocierii cu Rusia asupra tuturor lucrurilor deodată. Energia, politica comercială și politica internă sunt domenii separate, UE nu ar trebui să-și lege interesul față de o problemă de alte subiecte. În caz contrar, Rusia va slăbi puterea de transformarepe care o are UE în Europa de Est. Căci, iată, Rusia a încercat să submineze solidaritatea UE în timpul crizei moldovenești, refuzând să aprovizioneze România cu gaz suplimentar pentru a-i limita capacitatea de a ajuta R. Moldova”.

Cât privește relațiile comerciale care există între UE și R. Moldova,  e un „subiect de discuție doar pentru cele două părți – nu și pentru Rusia, care nu este invitată la negocieri”, spune expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău