EBU, preocupată de propunerea de eliminare a taxei radio-tv în România

  • 21 Octombrie 2016 19:56
EBU, preocupată de propunerea de eliminare a taxei radio-tv în România

EBU este profund preocupată de propunerea privind eliminarea taxei pe emisie în România. Propunerea face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a taxelor, înaintea apropiatelor alegeri.

EBU consideră că înlăturarea finanțării stabile pentru TVR și Radio România ar pune grav în pericol serviciul public mass-media (PSM), în această țară și l-ar expune presiunilor politice.

EBU a transmis o scrisoare premierului român și parlamentului, pentru a-și exprima îngrijorarea. Televiziunea publică din Româia s-a confruntat, recent, cu multe dificultăți în ceea ce privește conducerea și finanțarea și se află deja într-o situație primejdioasă. Taxele pe emisie și contribuții similare din partea cetățenilor nu sunt numai cele mai stabile surse de finanțare pentru PSM, ci și cele mai răspândite, în toată Europa. În 2015, taxa pe licența de emisie constituia două treimi din totalul venitului pentru serviciile publice mass-media, în rândul membrilor EBU. După cum demonstrează un raport recent al EBU, taxele pe emisie reprezintă cea mai transparentă și mai adaptabilă sursă de finanțare pentru PSM. Aceasta stabilește o legătură directă între radiodifuzori și public, cei dintâi devenind mai responsabili față de audiența pe care o servesc. Radio România s-a dovedit a fi un exemplu de succes în acest sens. Taxa pe licența de emisie este, de asemenea, un element cheie în protejarea independenței PSM față de presiunile politice și economice. Finanțarea directă a statului pentru PSM este cunoscută ca fiind instabilă și dificil de asigurat în momente de austeritate.

Totodată, aceasta expune radiodifuzorii publici la eventuale imixtiuni politice. Directorul - general al EBU, Ingrid Deltenre, a declarat: "Facem apel la parlamentul României să nu adopta o astfel de măsură iremediabilă, ce riscă să distrugă sistemul PSM în această țară. "Finanțarea PSM în România are nevoie de reformă urgentă, dar aceasta ar trebui făcută conform standardelor europene, iar EBU lucrează, deja, cu TVR, la un bilanț "peer-to-peer" pentru a susține dezvoltarea acesteia. Proiectul de lege român a trecut, deja, prin Senat și va fi prezentat parlamentului săprămâna viitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău