”Dușmanul nostru nu este America, dușmanul nostru este chiar aici”. Duminică au loc noi proteste în Iran, iar ziarele au început să critice puterea

  • 12 Ianuarie 2020 18:07
”Dușmanul nostru nu este America, dușmanul nostru este chiar aici”. Duminică au loc noi proteste în Iran, iar ziarele au început să critice puterea

Protestatarii și ziarele din Iran pun o presiune tot mai mare pe conducerea țării, în timp ce autoritățile au scos, duminică, pe străzile din Teheran, un număr și mai mare de polițiști, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Postările de pe Twitter arată că duminică, în mai multe orașe, au loc noi proteste, potrivit Reuters. ”Ne mint că dușmanul nostru este America, dar dușmanul nostru este chiar aici”, scandează protestatarii strânși în stradă lângă o universitate din Teheran, notează sursa citată

Situația a început să se tensioneze sâmbătă seară, când forțele anti-manifestanți au tras cu gaze lacrimogene în iranienii ieșiți să protesteze în capitală și în alte mari orașe, unii scandând ”Moarte dictatorului”, arătându-și astfel furia față de principala autoritate din Iran, Liderul Suprem Ali Khamenei.

Știrile despre proteste au apărut și pe agențiile de presă de stat, iar pe rețelele de socializare au circulat clipuri video cu manifestațiile.

Mai mulți locuitori din Teheran au declarat pentru Reuters că numărul polițiștilor scoși în stradă este și mai mare duminică dimineață.

Duminică au început noi manifestații, la unul dintre ele protestatarii strigând că ”Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamică”.


”Cereți-vă iertare și dați-vă demisia”, a scris pe prima pagină, duminică, ziarul moderat Etemad, arătând că ”dorința poporului” este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborât miercuri trebuie să plece.

Protestele au erupt sâmbătă, după ce Teheranul a recunoscut că armata sa a doborât din greșeală aeronava ce decolase de doar câteva minute, în condițiile în care autoritățile iraniene negaseră vehement, timp de câteva zile, că ar fi de vină pentru moartea celor 176 de oameni.

Președintele iranian a spus că a fost vorba de o ”greșeală dezastruoasă”. Mânia populară a crescut, însă, după ce un comandant din Gărzile Revoluționare a declarat că a spus conducerii țării încă din prima zi că avionul a fost lovit de o rachetă.

Un alt ziar moderat, Jomhuri-ye Eslami (Republica Islamică), a publicat un editorial în care spune că ”cei care au întârziat dezvăluirea motivului pentru care s-a prăbușit avionul, afectând încrederea oamenilor în conducere, ar trebuie dați afară sau să-și dea demisia”.
Citește și: Furie în rândul multor iranieni: ”Au fost atât de grijulii să nu omoare niciun american în răzbunarea lor pentru Soleimani. Dar de ce nu au închis aeroportul?”
Criticile venite din partea presei și manifestațiile din stradă pun o presiune tot mai mare pe liderii iranieni, după ce, în noiembrie, au avut loc cele mai sângeroase proteste de după Revoluția Islamică din 1979.

În timp ce protestele de sâmbătă se extindeau în orașe mari precum Shiraz, isfahan, Hamedan și Orumiyeh, președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că ”urmărim protestele voastre îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”.

”Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi”, a scris Trump pe rețeaua de socializare, tweet-urile fiind publicate atât în engleză, cât și în farsi.

Marea Britanie a anunțat că ambasadorul său a fost reținut pentru scurt timp de autoritățile din Teheran, o agenție iraniană susținând că această măsură a fost luată pentru că incita la proteste lângă o universitate.

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adăugând că Iranul ”poate continua să mărșăluiască spre statutul de paria sau să ia măsuri de reducere a tensiunilor și de angajare pe o cale de discuții diplomatice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,07
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Tue
26
Wed
26
Thu
21
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău