După un război de 17 ani, guvernul din Sudan a încheiat un acord de pace istoric cu rebelii

  • 31 August 2020 17:10
După un război de 17 ani, guvernul din Sudan a încheiat un acord de pace istoric cu rebelii

Guvernul din Sudan a încheiat un acord de pace istoric cu mai multe mișcări rebele, menit să pună capăt unui război care durează de 17 ani în Sudan, mai ales în regiunea Darfur, unde au fost ucise sute de mii de persoane, scrie Agerpres.

Acordul a fost parafat în doi timpi în cadrul unei ceremonii desfășurate la Juba, capitala Sudanului de Sud, mai întâi semnând mișcările rebele din Darfur, apoi mișcarea rebelă din Kordofan-Sud și din zona Nilului albastru, unde peste un milion de persoane au fost afectate de război.

Din partea autorităților sudaneze a semnat Mohamed Hamdan Daglo, acuzat de ''atrocități'' în Darfur în timpul războiului civil și care în prezent este vicepreședintele Consiliului Suveran care conduce Sudanul după lovitura de stat ce l-a înlăturat anul trecut de la putere pe președintele Omar al-Bashir.

Acordul a mai fost parafat, ca martor, de președintele Sudanului de Sud, Salva Kiir. La ceremonie au fost de asemenea prezenți generalul Abdel Fattah al-Burhan, care conduce Consiliul Suveran, și premierul sudanez Abdallah Hamdok, precum și reprezentanți ai mai multor țări.

Alte acorduri privind dezvoltarea țării au fost de asemenea parafate cu responsabilii politici și tribali din mai multe regiuni.

A fost nevoie de un an de negocieri pentru încheierea acestui acord de pace. După eșecul mai multor acorduri convenite anterior, în 2006 și 2010, adversarii de ieri au înțeles că nu au de rezolvat doar chestiunile de securitate.

Rebelii și guvernul au parafat astfel opt protocoale incluse în acordul de pace, care privesc securitatea, proprietatea funciară, justiția de tranziție, reparațiile și despăgubirile, dezvoltarea sectorului nomad și pastoral, împărțirea bogățiilor, împărțirea puterii și reîntoarcerea refugiaților și a persoanelor strămutate.

Acordul prevede că mișcările armate vor fi desființate într-un anumit termen și combatanții acestora se vor alătura armatei regulate, care va fi reorganizată.

Aceste negocieri de pace au fost o prioritate pentru noul guvern de la Khartoum. ''Toate programele guvernului sunt bazate pe pace, și, dacă nu obținem pacea, niciunul dintre programele guvernului de tranziție nu va fi realizat'', a declarat purtătorul de cuvânt al acestui executiv, Mohamed Saleh. ''Vom examina curând punerea sa în practică pentru a asista la reîntoarcerea în satele lor refugiaților și a persoanelor strămutate'', a adăugat oficialul sudanez.

Mai rămân totuși obstacole de trecut, mai ales că două grupări armate nu au participat la semnarea acordului de pace.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău