După UE, și SUA anunță noi sancțiuni împotriva Belarusului, în criza migranților de la granița poloneză

  • 16 Noiembrie 2021 10:08
După UE, și SUA anunță noi sancțiuni împotriva Belarusului, în criza migranților de la granița poloneză

Statele Unite au anunțat luni că pregătesc noi sancțiuni împotriva Belarusului, „în coordonare cu Uniunea Europeană”, pentru a denunța exploatarea inumană a fluxurilor migratorii. Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au convenit luni asupra aplicării unor noi sancțiuni împotriva Belarusului, în contextul crizei migrației de la granițele UE.

„Vom continua să cerem socoteală” regimului președintelui Aleksandr Lukașenko „pentru atacurile sale persistente asupra democrației, drepturilor omului și standardelor internaționale”, a avertizat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Belarusul este acuzat că a orchestrat afluxul de migranți masați în prezent la granița cu Polonia pentru a se răzbuna pentru sancțiunile occidentale ce i-au fost impuse după reprimarea opoziției în urma unor alegeri disputate.

Între 2.000 și 3.000 de persoane, provenind în mare parte din Kurdistanul irakian, inclusiv femei și copii, au campat de câteva zile, la temperaturi foarte scăzute, la granița dintre Belarus și Polonia, înghesuiți în jurul focurilor tabără sau sub pături.

La rândul său, Uniunea Europeană a anunțat luni că pregătește noi sancțiuni împotriva regimului belarus, care vor afecta „un număr semnificativ” de persoane și entități, a precizat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că este pregătit să se apere în eventualitatea unor măsuri de retorsiune europene.

Presiunea asupra liderilor rus și belarus a crescut odată cu discuțiile dintre președintele francez Emmanuel Macron și omologul său rus Vladimir Putin, precum și cele dintre cancelarul german Angela Merkel și liderul de la Minsk.

Tot luni, Polonia a anunțat că va începe în luna decembrie construirea unui zid de-a lungul graniței cu Belarus, proiect pe care intenționează să îl finalizeze în prima jumătate a anului 2022.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău