După Toyota, nici Mazda nu va mai produce mașini în Rusia

  • 25 Septembrie 2022 15:28
După Toyota, nici Mazda nu va mai produce mașini în Rusia

Mazda Motor Corp discută cu societatea sa mixtă din Rusia încheierea producției de mașini în această țară, după ce invadarea Ucrainei a provocat perturbări în lanțurile de aprovizionare, au declarat duminică pentru Kyodo surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Producătorul auto nipon a oprit în martie exporturile de componente auto către fabrica sa din orașul Vladivostok, gestionată împreună cu producătorul local Sollers, și a suspendat operațiunile la această uzină, scrie Agerpres.

Din 2012, unitatea a produs vehicule pentru piața rusă, inclusiv popularul Mazda CX-5.

Săptămâna aceasta, Toyota care a oprit în martie operațiunile la fabrica sa din Sankt Petersburg din cauza perturbărilor în lanțurile de aprovizionare, a devenit primul mare producătorul auto nipon care a anunțat că nu va mai produce în Rusia automobile.

Și Nissan informase recent că va extinde cu încă trei luni suspendarea producției la fabrica sa din Sankt Petersburg, Rusia, până la finalul lunii decembrie.

Uzina, care a fost oprită din martie, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, urma inițial să se redeschidă la finalul lunii septembrie.

"Producția este suspendată la Sankt Petersburg până la finalul lunii decembrie iar angajații au fost informați. Continuăm să monitorizăm cu atenție situația și vom lua deciziile care se impun", a precizat un purtător de cuvânt al Nissan.

Deja, Nissan suspendase exporturile de vehicule către Rusia, după ce conflictul cu Ucraina a sporit riscurile logistice.

Partenerul de alianță al Nissan - grupul auto francez Renault - a fost nevoit ca în luna mai să își vândă activele către statul rus, prima naționalizare de amploare încheiată în Rusia după lansarea ofensivei din Ucraina.

Pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acțiuni la Avtovaz, grupul auto francez Renault și-a vândut și propria uzină din apropiere de Moscova, unde sunt produse automobile Renault și Nissan, către Primăria capitalei Rusiei. Între timp, celebrul logo al Renault a fost înlăturat de pe fațada uzinei.

Renault și Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deține 44,3% dintre acțiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% dintre acțiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianța Renault - Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău