După ridicarea stării de urgență numărul de litigii ar putea crește. Ce pretenții vor invoca oamenii, în opinia avocaților (bizlaw.md)

  • 29 Aprilie 2020 09:16
După ridicarea stării de urgență numărul de litigii ar putea crește. Ce pretenții vor invoca oamenii, în opinia avocaților (bizlaw.md)

Avocații sunt convinși că atunci când autoritățile vor decide că putem reveni la viața normală de inainte de pandemie, instanțele de judecată vor avea un volum de lucru mai mare. Am întrebat mai mulți apărători dacă dupa ridicarea stării de urgență credeți că va crește numărul de litigii. Și, dacă da, ce pretenții vor invoca oamenii?”. Vedeți mai jos opiniile acestora:

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROȘCA Asociații: Trebuie să ne așteptăm la un val de litigii, legat de neexecutarea contractelor, privind rezoluțiunea raporturilor contractuale, invocarea clauzei de hardship. Estimăm că vor fi litigii de muncă.

Vlad Roșca, Partner la EFRIM ROȘCA Asociații: Litigii au existat, există și vor exista. Cred că criza va genera mai multe insolvabilități.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners: Nu, nu cred, adică sper că nu. Poate sunt prea optimist, dar cred că criza reliefează elementul de omenie, de înțelegere, de prevenire a conflictelor. Ați observat că și statele care au abordat pandemia în conciliere cu proprii cetățeni o traversează mai ușor, în timp ce statele, inclusiv superputeri, în care liderii caută nod în papură, au pierderi omenești imense? Oamenii vor căuta să prevină conflictele, să le rezolve direct, prin comunicare, conciliere și un strop de înțelepciune, dar nu făcând coadă la justiția organizată.     

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocați ”Berliba, Ungurean și Partenerii”: În opinia noastră, va crește numărul de cereri depuse. Or, la această etapă este suspendată practic activitatea instanțelor judecătorești. Avocații sunt ocupați cu elaborarea multiplor cereri pe cauzele care le au în gestiune. Ca efect, se va majora sarcina activității judecătorilor și procurorilor. De asemenea, sunt multiple incoerențe legate de această stare de urgență, care vor plasa în sarcina avocaților probleme suplimentare pentru a le invoca în apărarea clienților săi. Referitor la litigii concrete, am observat o dinamică în creștere a problemelor legate de relațiile familiale, în particular referitor la relațiile care vizează copiii, mai cu seamă după ce au revenit mulți cetățeni ai Republicii Moldova din străinătate.

Mai multe detalii pe bizlaw.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău