După PAS, și Partidul Democrat a contestat la Curtea Constituțională Legea bugetului pentru anul 2021

  • 23 Decembrie 2020 11:05
După PAS, și Partidul Democrat a contestat la Curtea Constituțională Legea bugetului pentru anul 2021

După PAS, și Partidul Democrat a contestat la Curtea Constituțională Legea bugetului pentru anul 2021. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul PDM, Igor Vremea, a subliniat că banii pentru anul viitor au fost repartizați pe criterii politice de PSRM și Partidul Șor, iar legea a fost adoptată fără respectarea normelor de procedură și fără consultarea opoziției parlamentare.

De asemenea, termenul legal de depunere a amendamentelor a fost scurtat, în contextul în care și bugetul a fost prezentat cu întârziere, termenul legal fiind depășit, a mai spus deputatul. El a mai atenționat că deficitul bugetar nu va putea fi acoperit, pentru că actuala guvernare ar fi distrus orice posibilitate pentru Republica Moldova de a mai primi finanțare externă, inclusiv de la FMI.

Totodată, Guvernul nu a dat aviz la unele amendamente referitoare la cheltuielile capitale ale autorităților publice locale, lăsând aceste decizii la latitudinea Parlamentului, fapt care contravine normelor legale, a mai argumentat deputatul PDM, Igor Vremea.

„Curtea Constituțională, în repetate rânduri, în jurisprudența sa, a menționat că Guvernul nu poate renunța la un drept sau la o obligație constituțională, inclusiv de a-și exprima acceptul sau refuzul în privința unor propuneri legislative sau amendamente cu impact bugetar. Faptul că Guvernul a lăsat la latitudinea Parlamentului să se pronunțe pe marginea amendamentelor deputaților, se încadrează perfect într-un refuz al Guvernului în acest sens.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău