După o pauză de cinci ani, se întrunește Comisia moldo-rusă pe probleme comercial-economice

  • 25 Octombrie 2016 08:32
După o pauză de cinci ani, se întrunește Comisia moldo-rusă pe probleme comercial-economice

Luna următoare va avea loc prima ședință, după o pauză de cinci ani, a Comisiei mixte moldo-ruse pe probleme comercial-economice. Aceasta se va întruni la Moscova. Despre eveniment și ce se va discuta la ședință a comunicat ministrul economiei, Octavian Calmâc, într-un interviu pentru IPN.

„În ceea ce ține de Federația Rusă, cred că am reușit în 2016 să stabilim un dialog la nivel înalt. Am avut trei întâlniri cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, ceea ce ne-a permis să lansăm discuțiile privind foaia de parcurs și avem convingerea că în noiembrie va avea loc, pentru prima dată în ultimii cinci ani, Comisia mixtă pe probleme comercial-economice. În cadrul comisiei urmează semnarea foii de parcurs, care a fost definitivată în linii generale la ultima întâlnire cu Rogozin.”, a spus vicepremierul.

Potrivit lui Octavian Calmâc, la această ședință, mergem cu trei mesaje de bază către Federația Rusă. Primul: eliminarea taxelor vamale aplicate produselor din Moldova. Sunt 19 categorii de produse care cad sub incidență și au afectat 85% din exporturile spre Federația Rusă. A doua măsură ține de măsurile netarifare aplicate față de produsele moldovenești – cerințe față de băuturile alcoolice, față de fructe și legume, liste de companii.

„Vrem să trecem de la liste de companii la liste de cerințe argumentate, aplicabile față de toți producătorii locali sau internaționali ca să trecem la un comerț civilizat, bilateral, modern și sigur pentru consumatori. Noi considerăm că infrastructura noastră în domeniul sanitar, fitosanitar și veterinar este suficient de dotată pentru a da garanțiile necesare că produsele exportate din Moldova sunt inofensive”, a spus oficialul.

Și al treilea element ține mai mult de o problemă tehnică ce îi afectează pe transportatorii moldoveni. Este vorba de tranzitul transporturilor din Moldova prin Federația Rusă spre țările terțe. Subiectele acestea, dar și subiecte care țin de energie, de migrație, vor fi discutate de experți la finele lunii noiembrie, când se va convoca acea Comisie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău