După o creștere semnificativă a ratei dobânzii creditului ipotecar, beneficiarii programului guvernamental Prima Casă vor fi recompensați de stat
-
13 Iulie 2022 12:54
După o creștere semnificativă a ratei dobânzii creditului ipotecar, beneficiarii programului guvernamental Prima Casă vor fi recompensați de stat, a anunțat astăzi ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Complementar, urmează să fie ajustată legea programului guvernamental Prima Casă, prin care majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active va fi limitată.
Pe de altă parte, unii experți economici susțin că programul Prima Casă nu este unul sustenabil, iar această plafonare a creșterii ratei dobânzii la creditul ipotecar este o decizie populistă. Relatează Alla Tofan
După majorarea creditului ipotecar a programului guvernamental Prima Casă de la 4% la 5,35%, beneficiarii vor fi scutiți cu 1,35% din valoarea acestuia, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Oficialul mai spune, că în această perioadă, împreună cu Ministerul Finanțelor, vor oferi pentru 7 mii 601 beneficiari o compensație de peste 35 milioane de lei celor care au de suferit din cauza acestor scumpiri. Totodată, ministrul Economiei mai spune că urmează să fie propus astăzi spre aprobare modificarea legii programului Prima Casă pentru a proteja beneficiarii în caz de noi majorări.
„Tot astăzi avem deja planificat în ședința de guvern, s-a lucrat la modificarea legii ce ține de programul Prima Casă, astfel încât să avem posibilitate perpetuă, nu doar pe o perioadă de situații excepționale, de a avea aplicată această plafonare a creșterilor admise pentru băncile comerciale. De asemenea, Ministerul Finanțelor va definitiva și regulamentul de compensare cu care va veni suplimentar și va fi aprobată printr-o hotărâre de Guvern”, a declarat ministrul.
Rata dobânzii este calculată o dată la șase luni de către Banca Națională, apoi băncile comerciale emit ajustări complementare.
Economistul Viorel Gârbu a spus pentru Radio Chișinău că această plafonare a creșterii ratei dobânzii la creditul ipotecar este o decizie populistă, iar programul Prima Casă nu este unul sustenabil. Acesta mai consideră că societatea ar trebui să fie mai flexibilă și să nu rămână pe ideea de a fi proprietar cu orice preț.
Expertul a mai declarat că guvernul ar trebui să încurajeze deconcentrarea economiei în Moldova, să creeze locuri de muncă pentru o societate dinamică:
„Ideea deținerii unui imobil de principiu este o idee demodată, depășită, fiindcă în prezent în Germania, de exemplu, foarte multe persoane decid să trăiască în chirie, fiindcă trăim într-o societate dinamică, astăzi aici, mâine acolo, și tot așa. Și să te ancorezi toată viața în nu știu ce apartament, în nu știu ce cartier din Chișinău sau alte orașe, asta nu este poate chiar atât de bine”, consideră expertul.
Potrivit Ministerului Finanțelor, de la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 8065 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,41 miliarde lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie 2,125 miliarde lei.