După Maia Sandu, Igor Grosu a avut discuții cu fermierii. Agricultorii nemulțumiți, autoritățile caută soluții

  • 22 Iunie 2023 14:47
După Maia Sandu, Igor Grosu a avut discuții cu fermierii. Agricultorii nemulțumiți, autoritățile caută soluții

Astăzi, 22 iunie, agricultorii au pornit cu tehnica din dotare pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală. Pe anumite porțiuni de drum traficul rutier a fost perturbat. De dimineață, aceștia au purtat discuții cu președinta Maia Sandu, la amiază, Igor Grosu a iești în fața fermierilor, la Parlament, menționând că autoritățile caută soluții, transmite Radio Chișinău.

Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” au discutat astăzi, 22 iunie, cu Maia Sandu la Președinție. Președinta Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli. 

Convorbirea ar fi fost tensionată, după cum a menționat liderul asociației, Alexandru Slusari.

În primul rând, noi am accentuat faptul că autoritățile abilitate au acționat cu mare întârziere și ceea ce noi am anticipat încă din septembrie s-a întâmplat acum. Este o reacție mult întârziată. Am aflat, cu regret, că informația pe care a oferit-o ieri domnul ministrul a fost un pic eronată și nu există certitudinea că Uniunea Europeană va aloca aceste fonduri pentru Republica Moldova. Doar a fost prezentată informația și un pic ne-a îngrijorat că una am auzit ieri de la domnul prim-ministru și ministru, dar astăzi doamna președintă ne-a spus că nu chiar așa”, a declarat pentru presă liderul asociației, Alexandru Slusari.

După discuțiile cu Maia Sandu, agricultorii au pornit cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală.

La amiază, la Parlament, în fața fermierilor a iești președintele legislativului, Igor Grosu, menționând că 700 de milioane de lei, nu pot fi obținute așa ușor într-o lună de zile.

Președintele Parlamentului a declarat că va delega un reprezentant din legislativ și împreună cu Guvernul și agricultorii să elaboreze un mecanism, care ulterior va fi transmis Comisiei Europene pentru a grăbi procesul de primirea banilor.

Tot astăzi, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Banca Națională a Moldovei au convocat o ședință cu agricultorii. Scopul întrunirii a fost de a discuta despre instituirea unor modificări temporare asupra practicilor comerciale ale băncilor, menite să atenueze problemele agricultorilor din această perioadă. Astfel, au fost analizate mai multe opțiuni, printre care: amânarea plăților la creditele acordate producătorilor agricoli, stabilirea unor programe flexibile de rambursare a creditelor, anularea temporară a aplicării penalităților la creditele acordate agricultorilor ș.a. În scopul identificării celor mai bune soluții, părțile au convenit să fie organizate discuții suplimentare cu participarea reprezentanților băncilor comerciale.

Amintim că agricultorii au venit acum câteva zile în Piața Marii Adunări Naționale, parcându-și tehnica agricolă în fața Guvernului. Ei cer susținere de la autorități pentru a nu falimenta. Revendicările agricultorilor țin de achitarea compensațiilor în mărime de 3000 de lei per hectar măcar la cerealele de prima grupă (grâu, rapiță și orz), achitarea tuturor datoriilor la subvenții, restricții la importul producției cerealiere și oleaginoase din Ucraina, înțelegeri cu Portul Giurgiulești să fie exportată prioritar producția agricolă din Moldova și modificări la restituirea TVA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău