După mai multe luni de creștere, activele oficiale de rezervă coboară și ajung sub 5 miliarde de dolari

  • 06 Septembrie 2023 17:38
După mai multe luni de creștere, activele oficiale de rezervă coboară și ajung sub 5 miliarde de dolari

După mai multe luni de creștere, activele oficiale de rezervă sunt în scădere. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii august acestea au constituit 4 817,97 milioane de dolari SUA, în scădere cu 209,28 milioane dolari în comparație cu 31 iulie, transmite IPN.

Potrivit IPN, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova în mărime de 240,68 milioane de dolari. Din aceștia, 142,83 milioane de dolari reprezintă plata sumei principale și a dobânzii anticipate la împrumutul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare „Securitatea furnizării gazelor naturale”.

Plățile Ministerului Finanțelor au constituit 10,76 milioane de dolari SUA. Scăderea a fost determinată și de deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul – 26,54 milioane de dolari. Reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții a constituit 0,23 milioane de dolari.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate în mărime de 24,16 milioane de dolari. S-au înregistrat credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale în valoare de 20,62 milioane de dolari. Veniturile din gestionarea rezervelor valutare au constituit 16,15 milioane de dolari.

BNM menționează că intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută au fost în mărime de 6,00 milioane de dolari. Intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă au constituit 1,98 milioane de dolari, iar alte intrări nete – 0,02 milioane de dolari SUA.

Activele oficiale de rezervă au depășit 5 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iulie 2023.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău