După Japonia, Coreea de Sud a fost măturată de taifunul Haishen
-
07 Septembrie 2020 14:50
Coreea de Sud a fost măturată luni de rafale puternice de vânt aduse de taifunul Haishen, care a făcut cel puțin un mort la trecerea sa prin Japonia, informează AFP, preluat de Agerpres.
Circa 320.000 de locuințe au rămas fără curent electric în arhipelagul nipon din cauza furtunii care a smuls acoperișuri și a adus o cantitate însemnată de ploaie, de aproape jumătate de metru în 24 de ore, în anumite regiuni.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului nipon, Yoshihide Suga, taifunul a făcut un mort, iar autoritățile depun eforturi pentru a afla cauza altor trei decese.
În prefectura rurală Miyazaki, trei bărbați și o femeie au fost dați dispăruți după o alunecare de teren în urma căreia mai multe locuințe s-au prăbușit într-un râu.
Echipele de intervenție s-au deplasat la fața locului pentru a curăța zona. Zeci de polițiști au fost mobilizați pentru a participa la cercetări, a precizat Yoshihide Suga pentru jurnaliștii din Tokyo.
Haishen, care vine la câteva zile după puternicul taifun Maysak, s-a dezlănțuit mai întâi asupra Okinawa (sud) înainte să-și urmeze drumul către nord.
Uzina Hyundai și-a sistat temporar producția
Circa 1,8 milioane de persoane au primit ordin de a-și evacua locuințele și a merge în adăposturi, de teama ca vânturile cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră să nu producă distrugeri locuințelor japoneze, multe dintre ele construite din lemn.
Luni, în prima parte a după-amiezii, ciclonul tropical afectase în special jumătatea estică a Coreii de Sud, urmând să ajungă în Coreea de Nord în noaptea de luni spre marți, potrivit Agenției meteorologice sud-coreene.
Forța rafalelor s-a diminuat, rămânând totuși ridicată, atingând pe alocuri 112 kilometri pe oră și ducând la anularea câtorva sute de zboruri în Coreea de Sud.
În imaginile din regiunea Busan (sud-est), al doilea oraș ca mărime din țară, apar străzi inundate, arbori și semafoare smulse. Mii de case au rămas fără electricitate.
Curentul electric a fost de asemenea întrerupt la liniile de asamblare ale uzinelor Hyundai Motor de la Ulsan, ducând la sistarea producției timp de mai multe ore.
Străzile orașului-port Sokcho erau complet pustii, unii dintre locuitori înfruntând cu toate acestea intemperiile pentru a fotografia spectacolul mării dezlănțuite.
Taifunul și-a urmat cursul în Marea Japoniei - cunoscută în Coreea drept Marea Orientală - urmând să ajungă luni seară în Coreea de Nord în dreptul orașului Chongjin, din provincia Hamgyong, în nord-estul extrem, potrivit agenției meteorologice sud-coreene.
Viteze ale vântului de până la 212 kilometri la oră
Media oficială nord-coreeană a sporit numărul atenționărilor, cu transmisiuni în direct din zonele deja afectate de vântul intens. Într-una din înregistrări apare un jurnalist care merge cu mașina într-o zonă inundată și afectată de vânt din Tongchon, în provincia Kangwon.
''Este timpul ca noi toți să fim în stare de alertă'', spune acesta, menționând rafale de 126 de kilometri la oră.
Săptămâna trecută, Maysak a provocat pagube importante în Coreea de Nord. Liderul Kim Jong Un a ordonat ca 12.000 de membri ai partidului din care face parte să vină în ajutorul a două provincii rurale devastate, a relatat duminică agenția oficială KNCA, precizând că 300.000 de persoane au răspuns apelului.
Kim Jong Un a apărut în acest weekend în presa oficială în timp ce inspecta pagubele produse de taifun. A dispus de asemenea concedierea unui oficial din provincia Hamgyong de Sud.
Presa oficială nu a oferit informații despre vreun bilanț în urma trecerii furtunii.
Taifunul a făcut totodată circa 40 de răniți în Japonia, dintre care patru în stare gravă, a adăugat Suga.
În regiunea Nagasaki, unde vânturile au înregistrat viteze de până la 212 kilometri pe oră, patru persoane au fost rănite de cioburile unei ferestre din centrul de evacuare unde s-au adăpostit, au relatat pompierii locali pentru AFP.
Autoritățile au sfătuit locuitorii să evite supraaglomerarea centrelor de evacuare din cauza coronavirusului, ceea ce a determinat numeroși rezidenți să-și petreacă noaptea în hoteluri.