După inundații, Germania se luptă să curețe munții de gunoaie

  • 23 Iulie 2021 18:19
După inundații, Germania se luptă să curețe munții de gunoaie

Cele mai devastatoare inundații cu care s-a confruntat Germania în ultimii 60 de ani au creat munții de gunoaie, de la frigidere și până la mașini distruse, care s-au adunat pe marginea drumurilor și la gropile de gunoi improvizate, iar curățarea ar putea dura mai multe săptămâni în condițiile în care autoritățile locale au cerut ajutorul voluntarilor, transmite Reuters, citat de AGERPRES.

În mijlocul mirosului înțepător și al fricii de infecție, țara care a lansat sistemul modern de gestionare a deșeurilor se luptă cu zeci de mii de tone de deșeuri răspândite de-a lungul orașelor și satelor din vestul Germaniei după inundațiile devastatoare care au provocat decesul a 180 de persoane.

La o săptămână după inundații, o mare parte a gunoaielor a fost strâns în grămezi, astfel încât să se poate circula pe străzi, sau să se poată transporta spre gropi de gunoi improvizate.

Pentru Hans-Peter Bleken, un locuitor din Bad Neuenahr, o localitate din landul Renania-Palatinat, unul din cele mai grav lovite de inundații, operațiunea de curățare condusă de pompieri și armată a fost un „ajutor excelent".

„Următoarea mare problemă vor fi grămezile mari de deșeuri menajere", a declarat Hans-Peter Bleken, potrivit căruia mirosul degajat de reziduurile alimentare alterate este omniprezent. „Am învins corona, dar dacă acum vom avea bacterii, șobolani și mai mulți viruși atunci ne vom confrunta cu o nouă problemă", a adăugat Bleken.

Germania este țara care a lansat sistemul modern de gestionare a deșeurilor în anii 1970 prin introducerea conceptului de selectare a gunoaielor care merg spre reciclare, incinerare sau groapă de gunoi.

Însă cantitatea fără precedent de gunoi este mult mai mare decât poate face față industria de gestionare a deșeurilor. Firmele de construcții și fermierii au dat o mână de ajutor la transportarea deșeurilor însă în condițiile în care facilitățile de depozitare sunt pline, trebuie găsite gropi de gunoi temporare.

„Cea mai mare provocare este volumul uriaș de deșeuri. Vorbim de cantități de neconceput", spune Anna Ephan, purtător de cuvânt la Remondis, cea mai mare firmă de gestionare a deșeurilor din Germania.

Joi, Armin Laschet, guvernatorul landului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land german, a declarat într-o conferință de presă că: "nu va fi posibil să gestionăm la nivel local toate aceste deșeuri. Avem nevoie de un ajutor mai extins".

Orașul Koln, cel mai mare oraș din Renania de Nord-Westfalia, cu o populație de peste un milion de locuitori, a lansat un apel pe Facebook pentru a ajuta la curățarea unor cantități de gunoaie de neimaginat. "Districtele și gospodăriile afectate au nevoie urgent de sprijin pentru a face față acestei sarcini, în condițiile în care infrastructura noastră existentă este deja epuizată", se arată în acest apel, care include și un număr de urgență la care cei care doresc să ajute pot suna.

Cea mai mare parte a acestor gunoaie va trebui să fie incinerată, însă în condițiile în care facilitățile municipale sau comerciale funcționau la capacitate maximă încă înainte de inundații, nu există capacități de rezervă.

„Acestea se adaugă gunoaielor pe care le procesăm deja și este ceva neașteptat", spune Bernhard Schodrowski de la Asociația companiilor din industria de gestionare a deșeurilor. Potrivit acestuia, există provocări mari cu depozitarea în siguranță a gunoaielor pentru a reduce riscul de boli, iar multe companii din acest sector se luptă pentru a restabili aprovizionarea cu apă potabilă și a repara sistemele de canalizare.

„Suntem încrezători dar va mai dura câteva săptămâni până când vom putea să controlăm această provocare", a spus Schodrowski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău