După două luni de erupții vulcanice, La Palma face bilanțul pagubelor

  • 19 Noiembrie 2021 19:31
După două luni de erupții vulcanice, La Palma face bilanțul pagubelor

Pagubele cauzate până în prezent de erupția vulcanică de pe insula La Palma din arhipelagul Insulele Canare au ajuns la aproximativ 700 de milioane de euro, conform estimărilor oficiale, informează DPA vineri, potrivit Agerpres.

"Dar, ne aflăm încă la mijlocul (catastrofei)", a declarat vineri pentru cotidianul El Pais președintele regiunii Insulele Canare, Angel Victor Torres, adăugând că prejudiciul crește cu fiecare minut.

De la debutul erupției vulcanului de pe La Palma, pe 19 septembrie, lava, care atinge temperaturi de până la 1.300 de grade Celsius, a distrus peste 2.600 de clădiri, conform unei evaluări recente a sistemului european de observare a Pământului, Copernicus.

Potrivit acesteia, peste 1.040 de hectare de teren au fost acoperite cu un strat de lavă cu grosimea de un metru. Această suprafață este echivalentă cu cea a peste 1.450 de terenuri de fotbal, sau aproximativ 1,4% din teritoriul total al insulei.

Peste 7.000 dintr-un total de 85.000 de locuitori au fost evacuați de la debutul erupției.

Aproximativ 66 de kilometri de drumuri de pe muntele Cumbre Vieja din sudul insulei au fost avariate și sunt momentan impracticabile.

"Înainte de erupția vulcanică îmi lua zece minute să ajung la lucru. Acum îmi ia o oră și jumătate", a declarat pentru El Pais șoferul de autobuz Juan Jose Lorenzo.

Președintele consiliului local, Mariano Hernandez Zapata, a declarat că acestea au fost "cele mai rele luni din istoria insulei".

Activitatea vulcanului, care nu are nume, a scăzut în intensitate în mod constant în ultimele săptămâni, iar fluxurile de lavă au încetinit considerabil. Cu toate acestea, potrivit experților, nu se întrevede o încetare a activității vulcanice, cel puțin nu în viitorul apropiat. Acest lucru este indicat de numeroasele mișcări telurice care sunt încă înregistrate la adâncimi de peste 30 de kilometri sub vulcanul care aruncă lavă și cenușă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău