După decernarea Premiului Carol cel Mare, Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European și summitul UE – Balcanii de Vest, consacrate unor discuții “strategice” despre rolul global al UE
-
04 Octombrie 2021 20:05
Președintele Klaus Iohannis participă marți și miercuri la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul Uniunea Europeană (UE) – Balcanii de Vest, care vor avea loc la Brdo în Slovenia, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Pe agenda reuniunii Consiliului European, principalul subiect de discuție vizează rolul Uniunii Europene la nivel global, arată sursa citată.
În acest context, vor fi abordate situația din Afganistan, acordul de securitate dintre SUA, Marea Britanie și Australia (AUKUS), precum și relațiile dintre Uniunea Europeană și China.
Anunțul înființării unei alianțe de securitate Australia – Marea Britanie – Statele Unite pentru zona indo-pacifică o provocat o criză diplomatico franco-americană, dezamorsată abia după ce președinții Joe Biden și Emmanuel Macron au vorbit și au convenit să se consulte în privința chestiunilor strategice. Pactul exclude Europa și prevede achiziția de submarine cu propulsie nucleară americane de către Australia, în detrimentul unui contract cu Franța, fapt care a iritat profund Parisul.
La Summitul UE-Balcanii de Vest vor fi discutate aspecte legate de reafirmarea perspectivei europene pentru țările din regiune, cooperarea cu acestea pentru gestionarea efectelor crizei sanitare în plan socio-economic, consolidarea dialogului și a cooperării în domeniul politic și securitar.
Summitul UE – Balcanii de Vest va avea loc pe un fond al mai multor astfel de reuniuni în ultimii ani pe tema parcursului european al țărilor din această regiune. De altfel, săptămâna aceasta, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat un turneu în regiune pentru a transmite un mesaj de susținere reformelor care vor apropia aceste țări de aderarea la UE. În schimb, un document intern care circulă între instituțiile de la Bruxelles în pregătirea summitului arată că Uniunea Europeană, temându-se de o reacție politică în statele membre, nu mai poate accepta să ofere o garanție de aderare viitoare celor șase țări din Balcani cărora li s-a promis cândva un loc în proiectul european.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat vineri, 1 octombrie, pe liderii europeni la o discuție “strategică” despre rolul UE în plan extern înaintea Summitului cu liderii din Balcanii de Vest, de pe 6 octombrie, potrivit scrisorii pe care acesta o trimite în mod tradițional șefilor de stat și de guvern înaintea unei reuniuni a Consiliului European.
La o zi distanță, Michel s-a aflat la Aachen, acolo unde a susținut discursul de laudatio pentru laureatul Premiului Carol cel Mare, președintele Klaus Iohannis, context în care a făcut și o pledoarie pentru autonomia strategică europeană.
În același cadru, Klaus Iohannis a insistat pentru primordialitatea parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, pilonii de bază ai democrației globale, și pentru complementaritatea apărării europene cu NATO, alianță ce reprezintă garanția securității europene.
În cadrul reuniunii informale a Consiliului European șefii de stat și premieri din țările membre ale Uniunii Europene sunt așteptați să abordeze și subiectul creșterii explozive a prețurilor la energie cu prilejul următoarei lor reuniuni, în contextul în care guvernele se grăbesc să protejeze gospodăriile de impactul creșterii facturilor la gaze și electricitate.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a solicitat discuții în Consiliul European, “cât mai curând posibil”, pe tema creșterii prețurilor la energie, șeful statului punctând acest aspect la o întâlnire în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și alți lideri europeni, între care prim-miniștrii Cehiei și Irlandei, Andrej Babis si Michael Martin.