După ce Statele Unite au anunțat că oferă Ucrainei un sistem de rachete Patriot, Rusia recurge la amenințări

  • 22 Decembrie 2022 11:24
După ce Statele Unite au anunțat că oferă Ucrainei un sistem de rachete Patriot, Rusia recurge la amenințări

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat joi că acțiunile SUA conduc la o escaladare cu "consecințe greu de prevăzut", o referire la sprijinul oferit miercuri președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul vizitei sale în capitala federală americană, transmite EFE, citat de defenseromania.ro.

,,În pofida avertismentelor noastre, la Kiev vor fi trimise sisteme de rachete antiaeriene Patriot", a afirmat diplomatul rus, potrivit unei declarații difuzate de agenția oficială rusă TASS pe tema anunțului făcut de Washington privind furnizarea către Ucraina a acestui tip de armament.

Antonov a subliniat că, la toate nivelurile, Rusia și-a reiterat "apelurile la bun simț și a subliniat că acțiunile provocatoare ale SUA conduc inevitabil la o escaladare cu consecințe greu de imaginat".

,,Astfel, suscită o profundă preocupare dezbaterile privind o ipotetică furnizare către ucraineni a rachetelor ATACMS și a dronelor cu rază mare de acțiune", a menționat Antonov, referindu-se la un tip de armament capabil să atace obiective pe teritoriu rus cerut de Ucraina și care până acum i-a fost refuzat.

Ambasadorul rus a declarat totodată că "vizita în stil hollywoodian" a lui Zelenski la Washington "a confirmat definitiv că declarațiile conciliante ale administrației (SUA) cu privire la lipsa sa de interes de a intra într-o confruntare cu Rusia nu sunt decât vorbe goale".

"În zgomot de aplauze și cu zâmbete sarcastice s-a declarat de fapt nevoia de a continua 'războiul pentru putere' împotriva țării noastre, până la victoria totală asupra noastră", a susținut Antonov.

Ce rol ar putea juca sistemul Patriot în conflict

Pe parcursul a aproape 10 luni de conflict, Ucraina a reușit să împiedice Rusia să obțină superioritatea aeriană asupra spațiului său aerian.

Ucraina va primi un sistem avansat de apărare Patriot, construit de SUA, pentru a încerca să contracareze atacurile rusești cu rachete și drone, a confirmat Casa Albă înaintea vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington, care a avut loc miercuri, 21 decembrie.

Sistemele Patriot oferite Ucrainei de către SUA, nu sunt ''un glonț de argint'' împotriva Rusiei, dar sunt extrem de capabile, eficiente și costisitoare. O rachetă Patriot costă în jur de 3 milioane de dolari - de trei ori mai mult decât o rachetă din NASAMS (Național Advanced Surface-to-Air Missile System). Două baterii NASAM a fost deja livrate Ucrainei, în urmă cu câteva săptămâni.

Supusă unei serii de atacuri constante cu rachete din partea Rusiei, Ucraina reușește să doboare cea mai mare parte a rachetelor și a dronelor trase de armata rusă. Dar stocurile de muniție se diminuează pe fiecare săptămână pentru sistemele de apărare pe care Ucraina s-a bazat până în acest moment.

Sistemele de rachete S-300 din perioada sovietică au fost esențiale pentru Ucraina, dar rachetele interceptoare pentru aceste sisteme sunt greu de găsit. Statele Unite au livrat în mod regulat asistență militară pentru apărarea aeriană, inclusiv peste 1.600 de rachete antiaeriene Stinger și opt sisteme de apărare antirachetă aeriană NASAMS. De asemenea,SUA a furnizat zeci de lansatoare de rachete mobile HIMARS, pe lângă o serie de alte vehicule militare și arme, inclusiv rachete antitanc Javelin, elicoptere, obuziere și drone. Dar și stocurile de muniție pentru acestea este în scădere și trebuie refăcute constant.

Ofensiva militară pe care armata ucraineană o desfășoară în sudul Ucrainei se bazează pe arme furnizate de către statele occidentale, dar militarii ucraineni au precizat în repetate rânduri că acestea nu sunt suficiente.

Recentele atacuri aeriene rusești și asaltul în curs de desfășurare asupra infrastructurii critice a Ucrainei a determinat Kievul să crească presiunea asupra SUA și aliaților săi pentru a face mai mult pentru a o susține în fata agresiunii ruse.

Pe lângă bateria Patriot, noul pachet de ajutor militar anunțat miercuri de SUA include, de asemenea, muniție suplimentară HIMARS, mortiere, proiectile de artilerie și muniție pentru tancuri.

Kelly Greico, analist în domeniul apărării la Stimson Center, a calificat anunțul drept "un semn că există o preocupare reală și profundă" în rândul oficialilor americani cu privire la capacitatea de apărare aeriană a Ucrainei, potrivit NPR.org.

Sistemul Patriot este unul dintre cele mai scumpe echipamente militare pe care SUA le-au transferat anul acesta către Ucraina.

La 4 milioane de dolari bucată, rachetele PAC-3 care însoțesc Patriot sunt mult mai scumpe decât toate sistemele Stinger sau rachetele lansate de HIMARS. Ele sunt suficient de scumpe pentru ca ucrainenii să fie destul de atenți la modul în care sunt folosite, a declarat analistul. "Nu poți lăsa aceste lucruri să zboare pur și simplu", a spus Cancian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău