După atacurile aeriene din Siria, Theresa May va trebui să înfrunte criticile parlamentului

  • 16 Aprilie 2018 13:57
După atacurile aeriene din Siria, Theresa May va trebui să înfrunte criticile parlamentului

Premierul britanic, Theresa May, va face luni o declarație în fața parlamentului de la Londra cu privire la decizia de participare a Marii Britanii, alături de SUA și Franța, la loviturile aeriene asupra Siriei ca răspuns la presupusul atac chimic comis la 7 aprilie de regimul sirian, transmite Reuters.

May va relua afirmația făcută sâmbătă potrivit căreia Marea Britanie este 'încrezătoare în evaluarea guvernului că regimul sirian este foarte, foarte probabil responsabil' (pentru atacul din 7 aprilie) și că nu mai poate aștepta 'să aibă loc alte suferințe umanitare cauzate de atacuri cu arme chimice', conform unor extrase din discursul șefei executivului britanic.

Este de așteptat ca majoritatea criticilor să vină din partea opoziției laburiste, dar Theresa May ar putea să fie nevoită să apere viteza deciziilor sale și în fața unor membri ai propriei formațiuni, Partidul Conservator, care susțin că ar fi fost nevoie de o dezbatere parlamentară despre participarea Londrei la loviturile aeriene recente din Siria.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a pus sub semnul întrebării însăși baza juridică a implicării Marii Britanii în loviturile aeriene asupra Siriei. ''Ea (Theresa May) ar fi putut convoca parlamentul săptămâna trecută'', a spus Corbyn duminică.

Londra a anunțat că nu există alte planuri pentru lovituri viitoare asupra Siriei, însă ministrul de externe britanic, Boris Johnson, l-a avertizat pe președintele sirian, Bashar al-Assad, că toate opțiunile vor fi analizate dacă regimul sirian va folosi din nou arme chimice.

Într-o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană, la Luxemburg, Johnson a repetat că loviturile aeriene nu au vizat schimbarea regimului din Siria, ci mai degrabă ele au trimis mesajul că lumea 's-a săturat de folosirea armelor chimice'.

La rândul său, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon, al cărei Partid Naționalist deține 35 de locuri în parlament, a declarat pentru BBC că există pericolul ca loviturile aeriene occidentale să fi 'agravat situația'.

David Cameron, predecesorul Theresei May, a primit un vot negativ cu privire la loviturile aeriene contra lui Assad în 2013, mulți britanici temându-se de intrarea țării lor într-un alt conflict.

Membrii parlamentului britanic au susținut luni decizia Theresei May de a lansa lovituri aeriene asupra Siriei fără aprobare parlamentară, afirmând că doar guvernul are acces la informațiile necesare.

''Acordarea acestei decizii unor oameni care nu dispun de întregul tablou este, în opinia mea, destul de greșită'', a declarat pentru BBC ministrul britanic pentru dezvoltare internațională, Penny Mordaunt.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău