După 6 ani, bancherul Gherman Gorbunțov a revenit în R. Moldova, dar nu ca inculpat, ci ca victimă (ZdG)

  • 01 Decembrie 2017 07:57
După 6 ani, bancherul Gherman Gorbunțov a revenit în R. Moldova, dar nu ca inculpat, ci ca victimă (ZdG)

După șase ani, bancherul rus Gherman Gorbunțov a revenit în Republica Moldova pentru a se prezenta în fața procurorilor, fiind citat de aceștia. Inițial, în 2012, autoritățile de la Chișinău îl anunțau pe Gorbunțov în urmărire internațională, acesta fiind cercetat penal în R. Moldova.

În 2016, însă, ca urmare a probelor acumulate de către procurori, dosarele în privința lui Gorbunțov din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au fost clasate, fiind pornită o nouă cauză penală, în care bancherul rus figurează în calitate de victimă.

Fost președinte și acționar majoritar al băncii falimentare Universalbank din R. Moldova, în perioada 2008-2011, dar și fost proprietar al mai multor bănci din Federația Rusă, implicate în scheme de spălare de bani și evaziuni fiscale, Gherman Gorbunțov a fost audiat ultima dată de procurorii PCCOCS în Marea Britanie, la data de 11 octombrie 2016. Ieri, 29 noiembrie, acesta s-a prezentat din nou în fața procurorilor PCCOCS, de această dată pe teritoriul R. Moldova. Gorbunțov este cercetat exclusiv în calitate de victimă a unui atentat.

„În condițiile în care au apărut mai multe circumstanțe noi pe care noi le-am investigat, o parte din ele fiind cunoscute și de societatea civilă, a apărut necesitatea audierii suplimentare a lui Gherman Gorbunțov pe dosarul privind organizarea tentativei de omor în privința lui. A fost citat pe teritoriul R. Moldova, dumnealui s-a prezentat ieri și declarațiile lui au fost fixate în cadrul unui proces verbal”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Vitalie Busuioc, adjunctul șefului PCCOCS.

În martie 2012, Gherman Gorbunțov fost victima unei tentative eșuate de asasinat, la Londra. Autorul crimei este interlopul Vitalie Proca, originar din R. Moldova. Acesta și-a recunoscut vina, iar în prezent își ispășește pedeapsa în România, unde a fost condamnat la 21 de ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat de tentativă de omor asupra unui tânăr din București, pe care l-a confundat cu un interlop.

Pe 2 noiembrie, curent, într-un interviu pentru Jurnal TV, Vitalie Proca declara că cel care l-a angajat pentru a-l ucide pe Gorbunțov ar fi fost liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. „Mi s-a propus să spun că Renato a dat indicații să-l omor pe Gherman Gorbunțov. Comanditarul este Vlad Plahotniuc. Eu îl văd un criminal în serie. El se crede un fel de Dumnezeu în zilele noastre”, a declarat Proca în interviu.

Gorbunțov a negat spusele lui Proca, iar autoritățile de la Chișinău afirmă că dețin probele necesare care indică asupra faptului că Renato Usatîi ar fi comanditarul crimei.

După ce ieri s-a prezentat în fața procurorilor, Gorbunțov a mers astăzi, 30 noiembrie, la Publika TV, post afiliat Partidului Democrat din R. Moldova, unde a acordat un interviu. Acesta a declarat că deține probe care demonstrează că cel care i-a comandat omorul este liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi. „Eu am decis că ajunge să fug, să mă ascund. Voi veni și voi termina cu această istorie. Nu azi, atunci mâine sau în cel mai apropriat timp. Indiferent cu ce o să se termine. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Gorbunțov.

Gherman Gorbunțov a fost supranumit de presa din Rusia „bancherul negru”, pentru legăturile sale cu structurile mafiote. Gorbunțov, deținător al cetățeniei R. Moldova, a fost cercetat și în R. Moldova în cadrul mai multor dosare penale, printre care de șantaj, tentativă de obstrucționare a justiției, furt și complicitate în cazul unei tentative de omor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău