Dumitru Țîra a fost revocat din Consiliul de Integritate al ANI, prin ordinul ministrei Justiției

  • 31 Octombrie 2019 19:37
Dumitru Țîra a fost revocat din Consiliul de Integritate al ANI, prin ordinul ministrei Justiției

Ministra Justiției, Olesea Stamate, a emis ordin prin care l-a revocat pe Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI.

Dumitru Țîra a fost revocat de la Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din partea societății civile. Ministra Justiției, Olesea Stamate, a semnat un ordin în acest sens în care explică decizia de revocare din funcție. Țîra califică ordinul ministrei drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic. 

În ordinul semnat la sfârșitul lunii septembrie de ministra Justiției, se face trimitere la faptul că Dumitru Țîra a candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea PPEM, lucru care ar contravine cu statutul de membru al Consiliului de Integritate al ANI.

În document se precizează că poate fi membru al Consiliului de Integritate al ANI persoana care nu este și nu a fost în ultimii doi ani membru al vreunui partid politic, nici nu a desfășurat vreo activitate politică, iar membrii Consiliului au obligația ca în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la exprimarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Autorității și să nu favorizeze vreun partid politic.

În același timp, Țîra consideră că în legislație "lipsește o interpretare clară a noțiunii de "activitate politică", subliniind în același timp că "niciodată nu a fost nici membru și nici susținător al vreunui partid".

"Calific ordinul ministrului Justiției drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic, ceea ce reprezintă încă o pată de imagine pentru minister. De asemenea, ordinul a fost emis tardiv, pentru că la data emiterii - nu exista o eventuală sau pretinsă incompatibilitate. Consider că ordinul de revocare are scop de intimidare sau de presiune asupra mea, dar nu de a constata o pretinsă incompatibilitate", a spus Țîra.

El a menționat că planifică să conteste în instanță ordinul de revocare.

"Dar declara că a doua zi după câștigarea cauzei sunt gata să demisionez, dar nicidecum nu sunt de acord să-mi dau demisia sau să fiu revocat la presiunea unui ministru numit politic, cu atât mai mult la presiunea ministrului Justiției, care de la numire se află în pline scandaluri legate de activitatea sa deficitară și incompatibilități cu funcția pe care o deține. Pentru viitorul justiției și al profesioniștilor din domeniu, exprim speranța că până la o decizie definitivă pe caz, doamna ministru (Olesea Stamate - "I.") își va da demisia de onoare, pentru a nu compromite în continuare eforturile de reformare a justiției, precum și imaginea Ministerului Justiției", a scris fondatorul grupului Realitatea Media.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Sun
23
Mon
24
Tue
26
Wed
26
Thu
23

Curs oficial BNM 24 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3017 -0.0000
USD 18.0638 -0.0000
RON 4.3265 -0.0000
UAH 0.6646 -0.0000
RUB 0.2447 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău