Dumitru Matcovschi, comemorat la Biblioteca Națională

  • 17 Octombrie 2019 18:01
Dumitru Matcovschi, comemorat la Biblioteca Națională

Un spectacol muzical, în care s-a cântat și recitat opera lui Dumitru Matcovschi, a avut loc la Biblioteca Națională, astăzi, 17 octombrie. Acțiunea s-a desfășurat în contextul unei suite de activități cu genericul „Dumitru Matcovschi - lacrima de dor a Basarabiei”, transmite IPN.

Potrivit Elenei Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, opera lui Dumitru Matcovschi este solicitată în spațiul basarabean și peste hotare și este studiată în școli și universități. „Evenimentele sunt o metodă de valorificare a patrimoniului național. Dumitru Matcovschi are un rol deosebit în literatura română”, a spus directoarea.


Astăzi, a fost vernisată și o expoziție de carte care reflectă întreaga operă a poetului, dar și lucrări de critică literară. La fel, a a avut loc o masă rotundă cu participarea studenților de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și a elevilor de la Liceul „Gheorghe Asachi”, unde s-a vorbit despre opera lui Dumitru Matcovschi.

Rita Negru-Vodă, directoarea Gimnaziului „Dumitru Matcovschi” de la Vadul-Rașcov, localitatea de baștină a scriitorului, spune că l-a cunoscut pe Dumitru Matcovschi fiind în clasa a 4-a, când acesta, împreună cu Grigore Vieru, au participat la un eveniment în sat. Profesoara consideră că „un om ca Dumitru Matcovschi este păcat să nu fie cinstit și onorat, poate mai mult decât se face astăzi”. „Să fie școli, teatre, biblioteci, muzee care să-i poarte numele lui Dumitru Matcovschi. Aceasta cred că este datoria noastră cea mai mare pentru marele nostru înaintaș”, a spus Rita Negru-Vodă.

Ionela Crăciun, elevă în clasa a VII-a la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Chișinău, spune că în instituția în care învață Dumitru Matcovschi este apreciat. Multe din versurile poetului au fost transformate în piese care au devenit șlagăre. Cântecul său preferat pe versurile lui Dumitru Matcovschi este „Inimă de Mamă” și „Bucurați-vă”.

Opera Dumitru Matcovschi se regăsește în peste 250 de publicații și ediții periodice la Biblioteca Națională.

Dumitru Matcovschi s-a stins la 26 iunie 2013. Este poet, prozator, academician, publicist și dramaturg, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău