Dumitru Aliaba: Ne propunem ca până la sfârșitul anului, 75 % din serviciile publice să fie digitalizate

  • 04 Aprilie 19:40
Dumitru Aliaba: Ne propunem ca până la sfârșitul anului, 75 % din serviciile publice să fie digitalizate

Republica Moldova a avansat cu pași rapizi la capitolul digitalizare, iar autoritățile își propun ca până la sfârșitul acestui an, 75 la sută dintre toate serviciile publice pentru antreprenori să fie disponibile online. Declarațiile au fost făcute de către vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, pentru un portal de la București, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul a precizat că „anul trecut, prin luna iunie, aveam doar 38% din toate serviciile publice pentru antreprenori disponibile online digitalizate, iar în prezent am ajuns la o rată de 54%”.

„Vorbim de raportări fiscale, raportări la oficiul de statistică, toate sunt semnate electronic. La fel, diferite autorizații de transport la vamă, la autoritatea pentru siguranța alimentelor. Oamenii de afaceri preferă să-și rezolve aceste probleme în regim online, pentru că șapte din 10 solicitări de servicii sunt online”, a explicat oficialul.

Dumitru Alaiba a afirmat că „ținta noastră este ca la sfârșitul acestui an să avem 75% din toate serviciile publice trecute online”. „Facem asta pentru că în primul rând așa creștem eficiența și productivitatea fiecărui antreprenor. Adevărul este că atunci când această opțiune nu există, suferă productivitatea fiecărei companii. Birocrația costă foarte scump fiecare antreprenor și asta este ce vrem să rezolvăm în primul rând, dar și elementul de corupție, eliminând totalmente interacțiunea dintre birocrat și antreprenor”, a menționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

O altă inițiativă care este aproape de finalizare este aplicația EVO, despre care Dumitru Alaiba spune că ar putea fi lansată în doar câteva luni. Ideea generală a acesteia este că absolut tot de ce are nevoie cetățeanul în interacțiunea cu statul  - să fie într-o singură aplicație. „Vorbim de acte de identitate electronice – permis de conducere, buletin, în telefonul fiecăruia dintre noi. Vorbim de plăți – amenzi sau taxe care se pot plăti în două clicuri, cu un card conectat la aplicație. Vorbim de servicii publice, informații, tot felul de extrase, caziere judiciare”, a conchis vicepremierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău