Dumitru Alaiba: Exportul de servicii din Republica Moldova s-a dublat ca volum în ultimii 4 ani

  • 06 Aprilie 10:20
Dumitru Alaiba: Exportul de servicii din Republica Moldova s-a dublat ca volum în ultimii 4 ani

„În 4 ani, exportul serviciilor din Republica Moldova s-a dublat ca volum. 2,4 miliarde de dolari - asta e cifra exporturilor de servicii în 2023”, a transmis ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

 
„Asta deja înseamnă zeci de mii de locuri de muncă bine plătite aici, acasă. Când spunem că edificăm o economie bazată pe servicii, asta avem în vedere. Avem avantaje competitive pe care le valorificăm.
 
Azi, exportul de servicii însumează 42% din exportul total al Republicii Moldova. Și în următorii câțiva ani o să trecem de 50%.
Vorbim despre servicii de transport, călătorii, telecomunicații și IT, prelucrare a materiei prime și servicii pentru afaceri. Iar cel mai important este că exportăm mai multe servicii decât importăm.
 
Top servicii în creștere în 2023:
 
- Serviciile de afaceri, cu accent pe consultanță managerială și profesională: +31% comparativ cu 2022, ajungând la 246 milioane dolari;
- Exportul de servicii IT - creștere de 23%, 629 milioane de dolari;
- Serviciile de transport - +7%, 540 milioane de dolari.
 
O confirmare în plus că strategia noastră de creștere economică trebuie să se axeze pe dezvoltarea sectorului servicii.
 
Asta e economia pe care o construim. Prin acțiuni interne și externe. Din acest motiv punem accent pe liberalizare și extinderea piețelor de desfacere pentru produsele și serviciile noastre.
 
Doar câteva dintre inițiativele noastre:
 
- Am extins funcționarea parcului IT până în 2035, menținând impozitul unic de 7% ca garanție de stat, oferind astfel o previzibilitate și un mediu fiscal atractiv pentru sectorul IT și BPO.
 
- Avem Acorduri de liber schimb cu UE, cu Regatul Unit și am ratificat Acordul de liber schimb cu țările membre EFTA. Aceste acorduri nu doar că liberalizează comerțul cu bunuri, dar și facilitează comerțul cu servicii și activitățile de comerț electronic, deschizând astfel noi oportunități.
- Suntem parte activă a Acordului general pentru comerțul cu servicii (GATS) sub egida OMC, unde ne-am angajat la liberalizarea comerțului cu servicii, asigurând un tratament egal și nediscriminatoriu pentru toți membrii.
- La Conferința ministerială a OMC de la Abu Dhabi, am sprijinit cu succes prelungirea moratoriului E-Commerce, care interzice taxele vamale pe transmisiile electronice, beneficiu esențial pentru întreprinderile noastre, inclusiv pentru IMM-uri, facilitându-le participarea activă în comerțul electronic global.
- Am introdus noi genuri de activitate în sectorul IT, precum serviciile call center și alte servicii de resurse umane, cu accent pe export, asigurând astfel diversificarea și creșterea sectorului nostru tehnologic.
 
Producem și exportăm produse de cea mai înaltă calitate. Dar exportăm și tot mai multe servicii. Asta este economia pe care o construim - diversificată și dinamică.
 
O economie în care dăm jos barierele, promovăm investițiile și antreprenoriatului, facilităm acces la piețe noi și le oferim antreprenorilor posibilitatea să se manifeste pe piața globală”, a scris Dumitru Alaiba.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău