Dumitru Alaiba anunță o inițiativă prin care conducerea Curții de Conturi să fie schimbată

  • 08 August 2019 15:08
Dumitru Alaiba anunță o inițiativă prin care conducerea Curții de Conturi să fie schimbată

În Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrată o inițiativă legislativă care va permite schimbarea conducerii Curții de Conturi. Despre aceasta scrie pe blogul personal deputatul PAS, fracțiunea ACUM, Dumitru Alaiba, transmite IPN.

Cu toate că președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a lăudat proiectul de lege înregistrat anterior, menit să consolideze independența financiară a instituției, democratul trebuie să plece din funcția deținută, consideră Dumitru Alaiba. Acesta menționează că, alături de Marian Lupu, trebuie să plece și Viorel Chetraru, vicepreședintele Curții de Conturi.

În postare, Dumitru Alaiba precizează motivele pentru care Dumitru Lupu și Viorel Chetraru nu trebuie să mai conducă Curtea de Conturi. Astfel, potrivit deputatului, cei doi au fost numiți în urma unui concurs formal, netransparent și că actuala conducere este politizată. „Pentru a proteja independența instituției, trebuie să eliminăm actuala conducere”, a scris Dumitru Alaiba.

Deputatul a mai menționat că Marian Lupu și Viorel Chetraru sunt responsabili de verificarea modului în care „guvernarea Plahotniuc a cheltuit banii”, aflându-se astfel în conflict de interese. De asemenea, Dumitru Alaiba mai menționează că Plahotniuc ține capturată în continuare Curtea de Conturi, iar actuala guvernare s-a angajat față de Uniunea Europeană să asigure independența acesteia.

Alt motiv pentru care conducerea Curții de Conturi trebuie schimbată se referă, potrivit lui Dumitru Alaiba, la faptul că instituția este gestionată ineficient.

„În acest sens, am înregistrat o nouă inițiativă legislativă azi, care ne va permite să eliberăm Curtea de Conturi”, a scris Dumitru Alaiba.

Marian Lupu a fost numit președinte al Curții de Conturi pe 7 februarie anul curent, fiind singurul candidat la conducerea instituției.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău