Dumitru Alaiba: Aeroportul nu va fi privatizat. Mergem pe profesionalizarea administrației

  • 30 Mai 08:16
Dumitru Alaiba: Aeroportul nu va fi privatizat. Mergem pe profesionalizarea administrației

Decizia comună a Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova este că Aeroportul rămâne în gestiunea statului. Declarația aparține ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Potrivit oficialului, pentru a crește profitabilitatea acestei întreprinderi autoritățile își propun creșterea competențelor administrației Aeroportului. Dumitru Alaiba spune că infrastructura aeroportuară poate fi modernizată prin împrumuturi sau alte forme de finanțări, notează IPN.

La 14 mai, deputatul PAS, Radu Marian, a înregistrat un amendament prin care Întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău este inclusă în lista bunurilor ce nu pot fi pasibile privatizării. Potrivit parlamentarului, aplicarea interdicției de privatizare a aerogării permite extinderea de la 3 la 5 ani a termenului în care pot fi date în chirie spațiile comerciale de la Aeroport. Ministrul Dumitru Alaiba spune că Guvernul agreează decizia Parlamentului, iar managementul Aeroportului rămâne exclusiv prerogativa statului.

„Deputații din Parlament au luat această decizie, decizia a fost consultată cu Guvernul. Este decizia noastră comună de a menține Aeroportul în proprietatea  statului. Este unicul activ de acest gen în Republica Moldova, este un obiectiv strategic, de aceea trebuie să ne concentrăm pe gestionarea lui eficientă. Eu totuși rămân de părerea că unui stat îi este mai greu să administreze o afacere privată, dar asta nu este o regulă unică. Atunci când reușești să institui o administrație profesionistă, competentă, totul este posibil. Statul, până la urmă, este doar un acționar”, a spus Dumitru Alaiba în cadrul emisiunii „Indicator Economic” de la Radio Moldova.

Dumitru Alaiba spune că Aeroportul poate fi modernizat și dezvoltat prin creșterea competențelor administrației. De asemenea, resursele financiare necesare pot fi identificate din împrumuturi.

„Profesionalizând administrația, totul este posibil. Resursele pot fi identificate, fie din împrumuturi, fie din altfel de finanțări, fie pe bursa de valori, pe piața de capital. Asta tot este o soluție. Pe cazul Aeroportului s-a decis că el nu va fi privatizat. Aici mergem pe profesionalizare. Creștem nivelul de competențe”, a mai spus ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Aeroportul Internațional Chișinău a revenit oficial în gestiunea statului în aprilie 2023. În 2013 obiectivul strategic a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei Avia Invest. În anul 2020 autoritățile au început procesul de reziliere a contractului de concesionare invocând lipsa investițiilor în infrastructura Aeroportului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,57 m/s
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
29
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău