Duminică au loc alegeri în 17 circumscripții din UTA Găgăuzia

  • 02 Octombrie 2021 09:40
Duminică au loc alegeri în 17 circumscripții din UTA Găgăuzia

În 11 circumscripții din UTA Găgăuzia, duminică, 3 octombrie, va avea loc turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară, după ce niciunul dintre candidați nu a acumulat mai bine de jumătate din voturi. În alte șase circumscripții se vor desfășura alegeri repetate, din cauza prezenței reduse la vot pe 19 septembrie, transmite IPN.

Pe 19 septembrie, locuitorii Găgăuziei au ales deputații Adunării Populare pentru un nou mandat de patru ani. Alegerile s-au desfășurat în 35 circumscripții electorale uninominale. Câte un deputat se alege din fiecare circumscripție. Însă, în urma primului tur de scrutin, au fost aleși doar 18 deputați.

Turul doi al alegerilor se organizează în circumscripțiile electorale unde în primul tur niciun candidat nu a fost declarat câștigător. Condițiile pentru validarea scrutinului din fiecare circumscripție nu se schimbă: prezența la urne a cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. În cursă participă primii doi clasați după primul tur de scrutin și este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

Cele 11 circumscripții în care va avea loc turul doi sunt: nr. 1 și nr. 4 (Comrat), nr. 5 și nr. 6 (Ceadîr-Lunga), nr. 12 (Baurci), nr. 15 (Bugeac), nr. 20 (Etulia), nr. 22 (Gaidar), nr. 29 (Congazcic), nr. 30 (Copceac) și nr. 34 (Svetlîi).

În șase circumscripții electorale se vor desfășura alegeri repetate, din cauza prezenței reduse la vot pe 19 septembrie, sub pragul de validare de 1/3 din alegători. Este vorba despre circumscripțiile: nr. 2 și nr.3 (Comrat), nr. 10 (Vulcănești), nr. 13 (Beșalma), nr. 27 și nr. 28 (Congaz). De data aceasta, prag de participare nu va exista.

Pentru alegerile din 3 octombrie, Comisia Electorală de la Comrat a decis tipărirea a peste 66 de mii de buletine de vot, dintre care peste 61 de mii în limba rusă, iar câte peste două mii – în limba română și în limba găgăuză.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău