Duminică au avut loc alegeri locale și regionale în Rusia

  • 09 Septembrie 2019 08:13
Duminică au avut loc alegeri locale și regionale în Rusia

Duminică au avut loc alegeri locale și regionale în Rusia, după două luni de proteste organizate în capitala țării, Moscova, ca urmare a deciziei autorităților de a le interzice unor candidați din opoziție sau independenți să candideze, informează Euronews, citat de mediafax.ro

Alegerile locale de la Moscova au atras cea mai mare atenție, în condițiile în care în acest oraș zeci de mii de persoane au cerut în stradă, în lunile iulie și august, organizarea de alegeri libere și corecte.

Mii de persoane au fost reținute, iar mai mulți protestatari au fost deja condamnați la închisoare pentru „utilizarea violenței împotriva organelor însărcinate cu aplicarea legii”.

În pofida deciziei autorităților de a interzice candidatura unor membri ai opoziției sau a independenților, la Moscova au existat 225 de candidați pentru cele 45 de mandate. 

Președintele țării, Vladimir Putin, care a votat la Academia de Științe de la Moscova, a declarat că „în unele țări sunt 30, 50 sau 100 de candidați pe liste”, adăugând că ceea ce contează „nu este cantitatea, ci calitatea”. „Sper să avem candidați decenți”, a mai spus el.

Alexei Navalnîi, lider al opoziției și critic al Kremlinului, a făcut apel la cetățeni să îi aleagă pe cei mai promițători dintre candidații care se opun partidului lui Putin, Rusia Unită. „Data trecută, Rusia Unită a câștigat 40 din cele 45 de mandate. Dacă obțin mai puține, este bine”, a spus acesta.

Euronews notează că niciunul dintre candidații pro-Kremlin nu a participat la alegeri reprezentând Rusia Unită. Astfel, ei s-au inspirat din candidatura ca independent la Președinție a lui Vladimir Putin, care a luat această decizie după ce partidul său începuse să scadă puternic în sondaje.

Scrutinul de duminică reprezintă un test important pentru autorități înaintea alegerilor parlamentare din 2021, care vor fi determinante pentru viitorul politic al țării, dat fiind faptul că unii speciailiști se așteaptă ca Putin să se retragă în 2024.

Organizația non-guvernamentală Golos, care se ocupă cu monitorizarea alegerilor, a informat că a primit peste 1.500 de plângeri la nivel național cu privire la nereguli în desfășurarea procesului de vot. Cele mai multe sesizări au venit de la Moscova, Sankt Petersburg și Republica Tatarstan. Golos a adăugat și că au existat multiple erori în funcționarea sistemului electronic de vot.

Cu toate acestea, șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a acuzat ONG-ul că răspândește informații false, prin includerea unor sesizări din anii trecuți.

Prezența la vot la Moscova a fost una foarte scăzută, de numai 17%, iar sondajele de la ieșirea de la urne nu au fost publicate, întrucât cei mai mulți dintre alegători au refuzat să spună cu ce partid au votat, a informat Fondul pentru Dezvoltarea Societății Civile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău