Dublarea arsenalului nuclear chinez: Beijingul respinge raportul Pentagonului

  • 02 Septembrie 2020 15:20
Dublarea arsenalului nuclear chinez: Beijingul respinge raportul Pentagonului

China a calificat miercuri drept "total fals" un raport al Pentagonului care estimează că țara asiatică intenționează să-și dubleze dimensiunea arsenalului nuclear în zece ani, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Raportul Departamentului Apărării SUA, publicat marți, "calomniază modernizarea militară a Chinei, bugetul său de apărare, politica sa nucleară", a declarat Ministerul Apărării chinez într-un comunicat.

Diplomația chineză a acuzat de asemenea Washingtonul că publică rapoarte "iresponsabile" pentru a-și justifica propriile cheltuieli militare, de departe cele mai mari din lume.

"China a urmat întotdeauna o politică de apărare națională în scopuri defensive și toată lumea știe că China lucrează pentru a construi pacea mondială", a declarat în fața presei purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Hua Chunying.

Potrivit raportului Pentagonului, China intenționează să dubleze dimensiunea arsenalului său nuclear într-un deceniu, cu capacitatea de a lansa rachete balistice înarmate cu focoase nucleare de pe uscat, mare și din aer.

Conform acestui document, armata chineză deja a egalat-o sau a depășit-o pe cea a Statelor Unite în mai multe domenii, mai ales în construcția de nave, rachete de croazieră sau sisteme de apărare aeriană.

Acest raport este primul ce oferă o estimare publică a dimensiunii arsenalului nuclear chinez, "aproximativ 200" de focoase nucleare, în timp ce analiștii independenți estimează cifra la 300.

Totodată se estimează că această cifră se va dubla în următorii 10 ani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău