Drogul „tranq'', desemnat o amenințare pentru națiune în SUA

  • 12 Aprilie 2023 16:33
Drogul „tranq'', desemnat o amenințare pentru națiune în SUA

SUA au anunțat că desemnează drept „amenințare emergentă'' xilazina, supranumită ''tranq'', în special pentru a putea debloca fonduri în lupta împotriva acestui drog care face deja ravagii în țară, relatează Agerpres.

„Este pentru prima dată în istoria națiunii noastre când o substanță este desemnată drept amenințare emergentă", a declarat într-o conferință de presă dr. Rahul Gupta, directorul biroului responsabil cu lupta împotriva drogurilor la Casa Albă.

Xilazina, autorizată ca sedativ și analgezic veterinar din 1972 de Agenția Americană a Medicamentelor (FDA), nu este aprobată în afara utilizării la animale.

La om, consumul său poate încetini respirația și ritmul cardiac la niveluri periculoase și poate provoca infecții ce riscă să ducă la amputarea de membre.

Între 2020 și 2021, detectarea xilazinei de către Agenția Antidrog din SUA (DEA) a crescut cu aproape 200% în sudul țării și cu peste 100% în vest.

Desemnarea sa ca amenințare emergentă ar trebui să permită folosirea de fonduri cerute de președintele Joe Biden de la Congresul american în bugetul său pentru 2024, a explicat Gupta.

"Avem nevoie de sprijinul Congresului", astfel încât "să nu fim nevoiți să redirecționăm banii dedicați altor cauze", a pledat el. "Nu este vorba de o problemă privind statele" democrate sau republicane, ci "este problema Americii", a declarat el.

În interval de trei luni, administrația trebuie să prezinte Congresului un plan de acțiune, care va viza mai multe domenii.

O prioritate o reprezintă realizarea de mai multe teste pentru a detecta drogul și analize pentru a înțelege mai bine de unde vine acesta - în special dacă el este deturnat către SUA sau din China -, cu scopul de a lupta mai bine împotriva prezenței sale tot mai mari pe piața ilegală.

Cercetarea medicală reprezintă o altă prioritate.

"Vom aduna experți naționali în acest domeniu pentru a ghida practicile și pentru a identifica abordările cele mai promițătoare pentru o stabilizare clinică, gestionarea sevrajului și protocoalele de tratament", a detaliat Rahul Gupta.

În plus, "avem nevoie de un antidot", care nu există până în acest moment, a adăugat el.

Naloxonul, antidot care permite resuscitarea unei persoane cu o supradoză legată de un opioid (de exemplu, fentanil), nu este eficient împotriva xilazinei.

Fentanilul și xilazina, ambele de sinteză, sunt găsite deseori împreună în același produs, conform DEA.

În februarie, autoritățile sanitare americane au emis o "alertă la import" pentru a controla mai bine livrările de xilazină, astfel încât să existe garanția că ele sunt destinate în mod eficient utilizării în scopuri veterinare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău