Drepturile de proprietate intelectuală vor fi consolidate într-un proiect european
-
25 Martie 16:27
Republica Moldova, Ucraina și Georgia își vor consolida sistemele de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul unui proiect susținut de Uniunea Europeană. Este vorba despre proiectul EU4IP, care urmărește, de asemenea, promovarea inovării și competitivității în țările în curs de aderare la Uniunea Europeană. Proiectul, care are o durată de 4 ani, este finanțat de UE și implementat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), transmite IPN.
În cadrul evenimentului de lansare, directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Eugeniu Rusu, a precizat că găzduirea lansării acestui proiect al UE are o semnificație deosebită pentru Republica Moldova, deoarece reafirmă angajamentul statului de a consolida în continuare protecția proprietății intelectuale și de a avansa agenda de integrare europeană. „Astăzi ne aflăm aici pentru a marca începutul unei noi colaborări între statele partenere și UE, având ca obiectiv comun consolidarea și promovarea drepturilor de proprietate intelectuală. Este o inițiativă foarte importantă în contextul global actual în care inovația și creativitatea sunt motorul progresului economic și social. Prin acest proiect ne propunem să consolidăm cadrul legal și instituțional în domeniul proprietății intelectuale, să sprijinim capacitățile instituționale și să creștem gradul de conștientizare al cetățenilor și al mediului de afaceri cu privire la importanța și avantajele protejării drepturilor de proprietate intelectuală”, a precizat directorul AGEPI.
Rodica Crudu, secretară de stat a Guvernului, a declarat că dimensiunea regională a acestui proiect este foarte importantă, nu doar în contextul în care statele beneficiare și-au asumat obiectivul comun de a deveni țări membre a UE, dar și pentru că va permite un schimb constant de idei, metode și bune practici. Potrivit ei, acest fapt va fi extrem de util în contextul tuturor exigenților europene în materie. „Vom putea construi un mediu favorabil pentru creșterea sectorului de proprietate intelectuală în regiune, în paralel cu consolidarea capacităților instituționale ale autorităților cu atribuții în domeniu. Și astfel vom contribui la crearea unui climat propice pentru inovare și dezvoltare economică sustenabilă”, a notat Rodica Crudu.
Prezent la eveniment, șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a menționat că acest proiect este unicul de acest gen în regiune, iar statele membre ale UE, împreună Moldova, Ucraina și Georgia, vor lucra împreună pentru a consolida drepturile de proprietate intelectuală. De asemenea, vor face schimb de cele mai bune practici. „Respectarea drepturilor pentru proprietate intelectuală este esențială pentru o țară care vrea să creeze un mediu propice legal pentru proprietatea intelectuală, pentru concurența liberă. Și programul va contribui la înregistrarea, protecția și punerea în aplicare a drepturilor de proprietatea intelectuală. Acest fapt va consolida dezvoltarea economică a Moldovei, Ucrainei și Georgiei și va face regiunea mai atractivă pentru investitori”, afirmă ambasadorul.
Directorul executiv al EUIPO, João Negrão, a declarat că în cadrul proiectului, cele țări vor fi ajutate în calea de aderare europeană în domeniul proprietății intelectuale. „Proprietatea intelectuală nu este un scop în sine. Este un mijloc de a genera locuri de muncă, de a face societățile noastre mai puternice, pentru că fără drepturi de proprietate intelectuală nu există inovație, iar fără inovație nu există progrese și nu este posibil să ne dezvoltăm. Avem nevoie de țările noastre partenere în acest sens, să le ajutăm să se apropie de cadrul legal al UE, inclusiv prin generarea posibilităților de schimb de bune practici”, a mai spus João Negrão.
Proiectul „Consolidarea drepturilor de proprietate intelectuală în Georgia, Moldova și Ucraina” are un buget total de patru milioane de euro, fiind co-finanțat de către Comisia Europeană – 2,8 milioane de euro și EUIPO – 1,2 milioane de euro.