Drepturi și șanse egale pentru femeile cu dizabilități locomotorii, atunci când sunt în așteptarea unui copil
-
27 Septembrie 2018 11:44
Centrul de Investigații Jurnalistice lansează o campanie de susținere a accesului femeilor cu dizabilități la maternitate. Scopul acestei campanii îl constituie schimbarea de atitudini față de femeile cu dizabilități locomotorii, care trebuie să beneficieze de drepturi și șanse egale atunci când sunt în așteptarea unui copil, transmite IPN.
Boris Gîlcă, secretar de stat la Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a recunoscut că, în Republica Moldova există un singur centru perinatal, Institutul Mamei și Copilului, care are infrastructura adaptată pentru femeile cu dizabilități și în care pot fi primite cele mai complicate nașteri.
În cadrul unui club de presă la care au fost abordate problemele cu care se confruntă femeile cu dizabilități pe cale să devină mame, Boris Gîlcă a comunicat că maternitățile din Chișinău, de anul trecut, au fost dotate cu fotolii ginecologice adaptate la necesitățile femeilor cu dizabilități locomotorii. „Recunoaștem că la nivel raional mai avem mult de lucru la dotarea acestor maternități conform standardelor”, a menționat secretarul de stat.
Rita Columbia, reprezentant al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, și-a exprimat mulțumirea că de Ziua Internațională a Contracepției vorbim despre drepturile femeilor cu dizabilități de a naște și spune că, jurnaliștii trebuie să promoveze istoriile de succes ale femeilor cu dizabilități care au reușit să crească copii în ciuda barierelor care au existat și continuă să existe.
Potrivit ultimelor date prezentate de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova, femeile cu dizabilități reprezintă 47,8% din numărul total al persoanelor cu dizabilități.