Dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități a fost încălcat. La Hâncești din cele 385 de persoane, 311 nu au ajuns la urne

  • 23 Octombrie 2019 17:05
Dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități a fost încălcat. La Hâncești din cele 385 de persoane, 
311 nu au ajuns la urne

Încălcările dreptului la vot al persoanelor cu dizabilități au fost constatate și la scrutinul local general din 20 octombrie. Într-o conferință de presă susținută la IPN de Alexandru Cebanaș și Valerian Mămăliga, avocați ai Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova, s-a menționat că în urma monitorizării alegerilor, au fost formulate critici de manieră constructivă și realistă.

„Recomandările și sugestiile noastre practice sunt prezentate în spirit de cooperare profesională cu toți cei interesați de promovarea unui proces electoral echitabil, modern și transparent”, a declarat Alexandru Cebanaș.

Avocatul IDOM a menționat că activitățile de observare a alegerilor locale generale au o semnificație aparte pentru asigurarea integrității procesului electoral și exercitarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale de a participa la actul de guvernare a țării lor.

Din cele 2333 de persoane cu dizabilități care au drept de vot din instituțiile de stat, la scrutinul local din 20 octombrie au votat 1123 de persoane. Concluzia, prezentată de avocații Alexandru Cebanaș și Valerian Mămăliga într-o conferință de presă la IPN, este inclusă într-un raport al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.

„La Spitalul de psihiatrie Orhei, din cele 128 de persoane cu drept de vot nu au ajuns la urne 81 de persoane, iar la Spitalul de Psihiatrie Codru, din cele 32 de persoane cu drept de vot, două nu au votat”, a spus Alexandru Cebanaș.

De asemenea, potrivit raportului, la Centrul de plasament temporar al persoanelor cu dizabilități, din cele 456 de persoane aflate în centru 154 nu au reușit să voteze, iar la CPTPD Brînzeni nu au votat 115 persoane din cele 212 aflate în centru.

O situație similară este și la CPTPD Hâncești, unde nu au votat 175 de persoane din cele 183 aflate în instituție, iar la Bădiceni, din cele 385 de persoane cu drept de vot, 311 nu au ajuns la urne.

Valerian Mămăliga, care s-a aflat la Soroca în ziua alegerilor, a spus că la centrul pentru persoane cu dizabilități din localitate, din cele 309 persoane au votat doar 74. „În raionul Soroca există și case comunitare, și locuințe protejate, unde locuiesc 24 de persoane cu dizabilități. Din aceste persoane, 12 și-au exprimat dreptul la vot”, a spus Valerian Mămăliga.

Avocatul IDOM a spus că nu au existat manipulări, astfel încât persoanele cu dizabilități să voteze pentru un anume candidat. „Toate persoanele au votat de sine stătător. Urna mobilă a fost instalată la etajul 2, ceea ce a fost un impediment foarte mare pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Valerian Mămăliga.

Potrivit avocatului IDOM, la secțiile de vot nu există rampe pentru persoanele aflate în cărucioare cu rotile. „IDOM va formula recomandări pentru a ajuta instituția să asigure accesul tuturor persoanelor la vot”, a precizat Valerian Mămăliga.

Monitorizarea respectării drepturilor electorale în spitalele de psihiatrie și în centrele de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației Est-Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău