Dreptul la libertatea opiniei este parțial respectat în Republica Moldova, studiu

  • 09 Iulie 2021 14:10
Dreptul la libertatea opiniei este parțial respectat în Republica Moldova, studiu

Dreptul la libertatea opiniei este parțial respectat în Republica Moldova. Cel mai frecvent se face referință la încălcarea acestui drept în campaniile electorale, în special pentru angajații din instituțiile de stat. Deși teoretic aceștia au dreptul să-și exprime opiniile politice, să susțină un anumit candidat, de facto aceștia sunt intimidați sau amenințați cu demisia. Arată studiul privind percepția respectării drepturilor omului, ediția 2021, al treilea realizat de Compania Sociologică CBS-AXA, la comanda Oficiului Avocatului Poporului, transmite IPN.

40% dintre respondenți sunt de părere că dreptul la informație, libertatea opiniei și dreptul la libera exprimare a jurnalistului sunt respectate, cu unele tendințe spre creșterea opiniei pozitive în raport cu datele studiilor anterioare. Totodată, se atestă percepțiile de risc în urma liberei exprimări. Circa 72% respondenți consideră că acest risc persistă în deplină sau careva măsură (68% în 2018 și 63% în 2016). Mai riscantă este exprimarea opiniei în raport cu conducerea statului, politicienii, oamenii bogați, corupția, mai puțin riscant – cu referire la religie, încălcări ale mediului și ale drepturilor omului.

În opinia a 2/3 respondenți, în Moldova femeile și bărbați au drepturi egale, iar fiecare al cincilea respondent consideră că situația bărbaților este oarecum mai bună decât situația femeilor. La evenimentul online de prezentare a studiului Vasile Cantarji, sociolog, Compania Sociologică CBS-AXA, a explicat că bărbații în ponderi mai semnificative în raport cu femeile consideră că sunt respectate drepturile precum libertatea de conștiință, gândire și religie, la întruniri, la proprietate, la apă și sanitație, iar femeile, la sănătate și protecție sociala.

„Locuitorii orașelor sunt mai pozitivi în aprecierea respectării tuturor drepturilor omului în raport cu respondenții de la sate. Respectarea drepturilor si libertăților este conștientizată de ponderi mai pronunțate ale persoanelor economic active, cele cu nivel înalt de educație și de bunăstare”, a spus Vasile Cantarji.

S
ituația pandemică a contribuit la înrăutățirea respectării anumitor drepturi, în special dreptul la sănătate și educație, dar și dreptul la libera circulație, la întruniri etc. În contextul pandemiei, vulnerabilitatea femeilor s-a amplificat din mai multe perspective, de la sporirea actelor de violență domestică, creșterea inegalităților veniturilor, până la lipsa de suport socio-economic pentru îngrijirea copiilor, în special pentru mamele singure.

Majoritatea respondenților, 8 din 10, consideră că îmbunătățirea situației în domeniul respectării drepturilor omului depinde în mare măsură de Parlament, Guvern, ministere și departamentele acestora, dar și de primării, de președintele Republicii Moldova. În raport cu studiile precedente, a crescut ponderea respondenților care consideră că îmbunătățirea situației în domeniul respectării drepturilor omului depinde de instituțiile statului, totodată fiind observată o tendință spre diminuare a responsabilității fiecărui cetățean în parte. În opinia respondenților, cea mai mare atenție privind respectarea drepturilor omului trebuie acordată copiilor, persoanelor în etate, femeilor, persoanelor cu dizabilități, victimelor violenței în familie, victimelor traficului de ființe umane.

Studiu privind percepția respectării drepturilor omului, ediția 2021, este al treilea realizat la comanda Oficiului Avocatului Poporului în ultimii șase ani (studii similare au fost efectuate în 2016 și 2018) și prezintă opinia populației privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1006 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult, perioada de culegere a datelor fiind 24.12.2020 - 25.01.2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău