Dreptul internațional îi permite unei țări NATO să trimită trupe în Ucraina, susțin experții parlamentari germani

  • 29 Martie 10:35
Dreptul internațional îi permite unei țări NATO să trimită trupe în Ucraina, susțin experții parlamentari germani

Desfășurarea de către o țară din NATO a unor forțe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte țări din Alianța Nord-Atlantică devin părți la conflict, consideră Serviciul de cercetări al Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german), informează vineri agenția DPA, citată de Agerpres.

”Dacă statul membru al NATO acționează unilateral (adică nu în interiorul cadrului unei operațiuni NATO decise anterior sau în afara structurilor de comandă ale NATO), atunci nici NATO ca întreg, nici alte state din NATO nu devin părți la conflict”, susțin experții parlamentari germani într-un raport consultat de DPA și care urmează să fie publicat.

La finalul lunii februarie, președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus desfășurarea de trupe la sol în Ucraina. Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz a respins ferm ideea desfășurării de militari occidentali în Ucraina.

Ulterior, deputata Beatrix von Storch, membră a ‘Alternativei pentru Germania’ (AfD, dreapta radicală), a întrebat ce impact l-ar avea o desfășurare de trupe dintr-un stat NATO asupra unui așa-numit caz de Alianță în care țările NATO sunt obligate să se apere reciproc.

”Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Națiunilor Unite) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia și Ucraina) și sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, au scris experții parlamentari germani în raport.

Ei subliniază că articolul 5 al Tratatului NATO se referă la țări și trupe NATO care sunt atacate pe teritoriul lor sau în afara acestuia.

”Un angajament militar al trupelor la sol franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU și astfel ar fi permis, potrivit dreptului internațional. Pe de altă parte, o reacție militară a Rusiei contra unor ținte din Franța ar constitui un ‘atac armat’ (contrar dreptului internațional) în interiorul sensului articolului 5 al Tratatului NATO, care ar stabili condițiile factuale pentru o proclamare a unui caz de Alianță”, arată raportul citat.

Serviciul de cercetări al Bundestagului are opt departamente specializate cu aproximativ 100 de experți și realizează studii la solicitarea individuală a deputaților germani sau pentru comisiile parlamentare specializate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău