Dragoș Tudorache | Relația dintre R.Moldova și UE nu este despre bani. Oficialitățile de la Chișinău au multe de demonstrat și de livrat, în primul rând cetățenilor

  • 04 Februarie 2020 13:50
Dragoș Tudorache | Relația dintre R.Moldova și UE nu este despre bani. Oficialitățile de la Chișinău au multe de demonstrat și de livrat, în primul rând cetățenilor

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a declarat, într-o postare pe Facebook, că relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu este despre bani. „În spatele principiilor, al acțiunilor reformiste și democratice, nu trebuie să stea amenințarea - nici politică și nici financiară. Pentru a dura și a fi solide, reformele trebuie făcute din convingere, ele trebuie asumate nu pentru că cineva din afară le cere, ci pentru că Moldova si cetățenii săi așteaptă și le merită”, a subliniat eurodeputatul.

Astfel, Dragoș Tudorache a menționat că ajutorul financiar este un mecanism prin care Uniunea Europeană oferă sprijin unui prieten și partener de la care nu cere nimic altceva decât să își respecte propria condiție și binele propriilor cetățeni. „Dacă uităm principiile pe care s-a construit Europa, orbiți de populiștii care apar de unde nici nu te aștepți, nu vom putea să înțelegem și să acționăm corect. Interesele Republicii Moldova sunt apărate și cunoscute corect la Bruxelles”, a adăugat raportorul.

Astfel, Dragoș Tudorache afirmă că de la această confuzie și până la părerea greșită că Republica Moldova ar putea fi izolată nu e decât un pas. „Nimeni la nivelul Uniunii Europene nu-și dorește un astfel de deznodământ. Am constatat acest lucru în întâlnirile cu toți oficialii europeni implicați în chestiunile legate de Moldova cu care m-am întâlnit în ultimele luni. Am explicat această dimensiune și în întâlnirile pe care le-am avut cu actorii politici din Republica Moldova. Așa că e timpul să se facă pasul de la vorbe la fapte și să se realizeze ceea ce s-a promis. Oficialitățile de la Chișinău au multe de demonstrat și de livrat, în primul rând locuitorilor R.Moldova: o justiție liberă și independentă, fără presiuni asupra judecătorilor și procurorilor care investighează și judecă cazurile de corupție și faptele asociate acesteia, o viziune economică responsabilă și predictibilă, un sistem politic democratic, un viitor alături de restul continentului european căruia îi aparțin întru totul. Aștept măsuri concrete și respectarea angajamentelor luate de R. Moldova, indiferent de numele celor care se află temporar la conducerea țării”, a conchis europarlamentarul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău