Dragoș Tudorache, despre cea de-a doua tranșă a asistenței din partea UE: Igor Dodon și Ion Chicu par deciși să facă orice, numai nu ceea ce trebuie

  • 02 Iunie 2020 13:45
Dragoș Tudorache, despre cea de-a doua tranșă a asistenței din partea UE: Igor Dodon și Ion Chicu par deciși să facă orice, numai nu ceea ce trebuie

Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, a criticat acțiunile guvernării în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate pentru accesarea celei de-a doua tranșe a asistenței macrofinanciare din partea UE.

Astfel, auroparlamentarul a declarat că președintele Igor Dodon și prim-ministrul Ion Chicu „par deciși să facă orice, numai ceea ce trebuie nu”.

„Cel puțin nu ceea ce trebuie pentru ca Republica Moldova să stea pe drumul său european. Suntem mulți cei care încercăm din răsputeri să susținem interesele Republicii Moldova la Bruxelles în speranța că promisiunile făcute pentru a doua tranșă din acordul macrofinanciar vor fi împlinite de Chișinău. Le-am scris comisarilor europeni pentru a-i ruga să caute o soluție chiar și pentru a treia tranșă. Am avut discuții cu mulți dintre miniștrii moldoveni și cu liderii parlamentari. Toți m-au asigurat că se depun eforturi ca proiectele de legi din conditionalitățile care se regăsesc în acordul marcofinanciar să treacă prin Parlament. Iar la sfârșitul săptămânii, după ce termenele propriilor angajamente au fost depășite, președintele și premierul susțin fără nicio rezervă că nu sunt de acord cu aceste proiecte și nu-și doresc ca ele sa fie adoptate de către Parlament! Și, mai rău decât atât, că vor ignora chiar și voința Parlamentului în care au majoritate! În același timp, asistăm la reluarea discuțiilor cu Moscova pentru un împrumut financiar ale cărui condiții au fost sancționate de către Curtea Constituțională de la Chișinău. (...) Mă aștept ca vorbele să își recapete valorea lor corectă. Sper să văd în politicienii de la Chișinău coerență și perseverență în demersul lor european. Consider că cea mai mare demnitate la care poate accede un politician nu este funcția pe care o deține temporar, ci capacitatea de a se pune în slujba propriului popor”, se arată într-un mesaj postat de europarlamentar pe Facebook. 

Menționăm că una din legile pe care R.Moldova trebuie s-o aprobe pentru a primi cea de-a doua tranșă în valoare de 30 milioane de euro din partea UE este cea a ONG-urilor. Igor Dodon a declarat că nu o va promulga, iar Ion Chicu a afirmat că prevederile acestei legi sunt inacceptabile și că ar veni în contradicție cu interesele R.Moldova. 

Opoziția a cerut reluarea ședințelor Parlamentului pentru a adopta legile necesare în vederea accesării fondurilor UE. 

 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău