Dragalin, despre reținerea Marinei Tauber: Biletul a fost procurat duminică, la două zile după ce a fost anunțată de procurori că vor cere arestul ei

  • 02 Mai 2023 20:19
Dragalin, despre reținerea Marinei Tauber: Biletul a fost procurat duminică, la două zile după ce a fost anunțată de procurori că vor cere arestul ei

Procuratura Anticorupție a susținut o conferință de presă astăzi, 2 mai, despre reținerea Marinei Tauber. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a menționat că biletul a fost procurat duminică, la doua zile după ce Marina Tauber a fost anunțată de procurori că vor cere arestul ei, scrie Radio Chișinău.

„Documentele obținute după investigație confirmă că biletele procurate pentru zborul de luni au fost cumpărate duminică, deci la două zile după ce a fost anunțată că procurorii solicită să fie înlocuită măsura preventivă cu arest preventiv și de asta Procuratura Anticorupție a considerat necesar să fie reținută Marina Tauber. La moment nu avem o decizie din partea judecătorului”, a spus șefa PA, Veronica Dragalin.

Procurorii au precizat că Marina Tauber a încălcat mai multe restricții impuse în perioada aflării în arest la domiciliu.

„Având restricția de a comunica cu învinuiții de pe dosar și a purta discuții telefonice, a folosit telefoane speciale cu aplicația bria, prin care a purtat conferințe, dând indicații directe președinților și vicepreședinților oficiilor teritoriale din Republica Moldova cum să racoleze persoane pentru a participa la proteste, cum să organizeze transportul centralizat din diferite raioane, cum vor fi recepționați banii pe timp de noapte, în pungi de polietilenă și în plicuri pentru remunerarea acestor persoane și achitarea transportului.Aceste discuții au fost interceptate prin intermediul măsurilor speciale de investigație și au fost puse pe masa judecătorilor în vederea argumentării faptului că aceste restricții impuse din arest la domiciliu au fost încălcate”, a comunicat un procuror.

Marina Tauber a fost reținută, la 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău în rută spre Tel Aviv, Israel prin Istanbul, Turcia. La baza reținerii a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei (conform art. 170 Codul de procedură penală), anunță Procuratura Anticorupție.

Amintim că, la 05 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă - liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:

  • să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;
  • să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv și
  • să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.

La 15 februarie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) a respins cererea avocaților privind revocarea măsurii preventive - liberarea provizorie sub control judiciar. Dar la 22 februarie 2023, Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a admis recursul avocaților în interesele învinuitei Tauber Marina, casând încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana) din 15 februarie 2023, astfel, revocându-i obligațiile stabilite anterior prin decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău din 05 ianuarie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău