Alegeri în Ucraina: OSCE apreciază transparența, dar critică o inițiativă a președintelui Zelenski

  • 26 Octombrie 2020 20:03
Alegeri în Ucraina: OSCE apreciază transparența, dar critică o inițiativă a președintelui Zelenski

Observatorii internaționali au elogiat luni transparența alegerilor locale care au avut loc cu o zi în urmă în Ucraina, criticând în același timp o "consultare" a alegătorilor organizată în apropiere de birourile de vot la inițiativa președintelui ucrainean, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

După triumful electoral al președintelui Volodimir Zelenski și al partidului său anul trecut, formațiunea sa Slujitorul Poporului a înregistrat un regres la scrutinul de duminică, fiind devansată de rivalii săi în majoritatea marilor orașe, potrivit exit-poll-urilor.

"Procesul de vot a fost calm în ansamblu, bine organizat și transparent", a precizat într-un comunicat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), acuzând în același timp "lacunele rămase" în legislația electorală.

În schimb, OSCE a criticat o consultare a alegătorilor organizată în apropierea birourilor de vot la inițiativa lui Volodimir Zelenski pentru a afla opinia lor despre cinci subiecte, printre care legalizarea canabisului în scop terapeutic, reducerea numărului de deputați sau crearea unei "zone de liber schimb" în estul țării.

Organizat sub sloganul "Cinci întrebări din partea președintelui", acest sondaj "a părut să creeze un avantaj politic nepotrivit în ziua scrutinului și a afectat separația între stat și partid", potrivit OSCE.

Experți și opoziția au denunțat deja această inițiativă, anunțată de președintele ucrainean cu circa zece zile înainte de scrutin, ca pe o inițiativă a lui Zelenski de a-și mobiliza electoratul propriului partid, în scădere de popularitate.

Ucraina și-a ales duminică primarii, consiliile municipale și regionale pentru prima dată de la venirea la putere a lui Volodimir Zelenski. Numărarea buletinelor ar urma să dureze mai multe zile, după ce o nouă lege electorală a făcut ca procedura să fie foarte complicată.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău