Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au fost puse în funcțiune la vama Albița

  • 04 Iunie 15:21
Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au fost puse în funcțiune la vama Albița

Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au fost puse astăzi în funcțiune la Biroul Vamal de Frontieră Albița. Cea mai aglomerată vamă de la granița României cu Republica Moldova va fi astfel dotată cu un echipament pentru controlul autoturismelor și unul mobil pentru controlul camioanelor. Cele două aparate se alătură celui aflat în funcțiune de aproximativ două săptămâni în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești din județul Galați, transmite Radio România Actualități, citat de Radio Chișinău.

Ministrul Economiei și Finanțelor din România, Marcel Boloș, și președintele Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu, au fost prezenți în Vama Albița pentru a participa la momentul punerii în funcțiune în cel mai mare punct de trecere a frontierei de pe granița de est a Uniunii Europene a unor echipamente performante pentru controlul autovehiculelor și respectiv pentru controlul camioanelor.

Proiectul pe care noi îl derulăm este un proiect susținut pe fonduri europene, dar și cu suport de la bugetul de stat. Prevede amplasarea în puncte de trecere a frontierei a 26 de echipamente de scanare. El se va finaliza spre sfârșitul anului 2026, în care vor fi toate echipamentele pe poziție. Pe lângă aceste echipamente de scanare, la nivelul central va fi înființat un Centru Național de Analiză Imagistică, care va permite interpretarea în timp real a imaginilor scanate în frontieră”, a spus Marcel Mutescu, președintele Autorității Vamale Române.

Marcel Boloș a precizat că proiectul amplu, deosebit de important pentru siguranța, eficiența și buna desfășurare a activității în vămile românești, este realizat din fonduri europene:

Urmărim ca să consolidăm capacitatea instituțională și administrativă a Autorității Vamale de a combate frauda fiscală, de a combate contrabanda, traficul de droguri, fiind implicați în acest proiect atât Ministerul Finanțelor, cât și Autoritatea Vamală, prin personalul propriu.”

Următoarea vamă care va fi dotată cu un asemenea echipament performant este Vama Siret, iar punerea în funcțiune a noii aparaturi este programată pentru luna august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:2,06 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău