Două posturi de televiziune, în atenția Consiliului Audiovizualului pentru preluare de conținuturi de la posturile suspendate

  • 01 Martie 19:40
Două posturi de televiziune, în atenția Consiliului Audiovizualului pentru preluare de conținuturi de la posturile suspendate

Consiliul Audiovizualului (CA) a examinat în ședința de azi două rapoarte de control pe modul în care își respectă propria concepție de programe serviciile media audiovizuale TV-Găgăuzia și Canal 5.

Controlul legat de postul public regional, a arătat că TV-Găgăuzia a inclus în grila de programe emisiunile „De Facto”, „Știri” cu Vadim Stîngaciu și Tatiana Lupan și „La limita existenței”, difuzată anterior de posturile Primul în Moldova și ITV, formatul acesteia fiind păstrat intact de postul public regional.

La solicitarea CA, furnizorul a informat că aceste emisiuni sunt produse cu resursele proprii ale televiziunii în baza contractelor de prestări servicii, dar că nu deține informații cu privire la mijloacele tehnice și locul realizării fiecărui program.

Deși Canal 5 a avut devieri neînsemnate la Concepția de programe, acesta a difuzat emisiunile: „Descoperă ortodoxia”„Hai să ne căsătorim”, „Astro-ghid”Moldova la pachet”„În lumea surprizelor”„PULS”„Наши соседи”„Герой нашего времени”  transmise anterior de Orhei TV și TV6, iar mai apoi de Orizont TV. Și producțiile audiovizuale „Пёс”, „Скорая помощь”, „Суд присяжных”, „Суд присяжных. Окончательный вердикт” au fost difuzate de Orizont TV. 

Inițiatorul controlului, membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a declarat că se observă o migrare de conținut de la un post la altul, fiind schimbată doar sigla, iar programele rămânând în măsura semnificativă aceleași. „Atunci când Canal 5 a fost inclus în multiplexul național, era un post cu un conținut ce se deosebește total de cel actual. Emisiunile care erau anterior catalogate ca programe proprii ale Orizont TV sunt acum în grila de emisie a Canal 5, tot fiind catalogate ca proprii, conform documentelor prezentate de furnizor” , a precizat membrul CA, Ruslan Mihalevschi.

„În ce privește TV-Găgăuzia, este foarte ciudat când furnizorul public regional de servicii media declară că nu știe unde se produc știrile și alte programe pe care le consideră proprii”, a afirmat Ruslan Mihalevschi.

Președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a remarcat că practica de preluarea a emisiunilor este anti-concurențială, deoarece un post de televiziune dorește să se afirme pe piață prin programele proprii și propriile ”fețe”. „Prin reciclarea emisiunilor asociate cu alte servicii media audiovizuale, postul respectiv face un soi de agregare, și nu activează ca o televiziune cu propria sa identitate”, a explicat Liliana Vițu.

Ca urmare a examinării rapoartelor, TV-Găgăuzia a fost sancționată cu 7 000 de lei pentru nerespectarea propriei Concepții de programe. Controlul a fost inițiat pe 22 decembrie anul trecut și a cuprins perioada 25-31 decembrie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
9
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău