Două persoane au fost reținute într-un dosar care vizează tentativa de asasinat a lui Gherman Gorbunțov

  • 18 Octombrie 2016 14:58
Două persoane au fost reținute într-un dosar care vizează tentativa de asasinat a lui Gherman Gorbunțov

Două persoane au fost reținute, iar altele sunt cercetate într-un dosar care vizează tentativa de asasinat a controversatului om de afaceri Gherman Gorbunțov.

Presa a scris anterior că în acest caz ar fi fost implicat și primarul de Bălți, Renato Usatîi. Procurorii susțin că cei doi ar fi încercat să-l determine pe Vitalie Proca, cel acuzat că ar fi încercat să-l asasineze pe Gherman Gorbunțov, să facă depoziții false.

Cele două persoane reținute sunt acuzate că ar fi mers la penitenciarul din România unde este deținut Vitalie Proca și i-ar fi transmis un reportofon pe care acesta urma să înregistreze o depoziție falsă care l-ar fi absolvit de vină pe adevăratul comanditar al tentativei de asasinat al lui Gherman Gorbunțov. Procurorul șef adjunct al procuraturii pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale, Valeriu Bodean.

După întâlnirea din România, cei doi ar fi mers în Rusia unde s-au întâlnit cu ”adevăratul beneficiar al declarațiilor mincinoase”, după cum s-au exprimat procurorii. Avansul pentru aceste acțiuni a constituit o sută de mii de euro, dintre care o parte a fost transmisă soției lui Vitalie Proca. Pentru întreaga ”operațiune” bănuiții ar fi trebuit să primească 600 de mii de euro.

Procurorii susțin că în timpul perchezițiilor au fost prelevate mai multe probe, iar cei doi și-ar fi recunoscut vina și colaborează cu ancheta. Cei doi au vârsta de 44 și  33 de ani. Primul este un om de afaceri, iar cel de-al doilea ar avea antecedente penale. Mai mult, procurorul care instrumentează cazul, Vitalie Busuioc, susține că ar urma să fie reținute și alte persoane.

Procurorii au refuzat să spună cine ar fi adevăratul comanditar, făcând trimitere la prezumția de nevinovăție. Anterior, presa a scris, inclusiv într-o investigație a RISE, că Gherman Gorbunțov îl acuză pe Renato Usatîi că ar fi angajat asasini să-l omoare. Renato Usatîi a respins aceste acuzații. Iar astăzi, într-un mesaj pe facebook, acesta a acuzat instituțiile din Republica Moldova că nu l-au arestat pe Gherman Gorbunțov, ci au avut recent o întrevedere cu el la Londra, unde locuiește. Procurorii au confirmat această întâlnire, dar susțin că Gherman Gorbunțov nu poate fi arestat, deoarece autoritățile britanice au refuzat extrădarea sa.

Gherman Gorbunțov este un controversat om de afaceri care a deținut și pachetul majoritar de acțiuni al unei bănci din Republica Moldova , Universalbank, care a falimentat. El a declarat că falimentul a avut loc în urma unui atac raider organizat de Renato Usatîi. În 2012 asupra lui Gherman Gorbunțov a avut loc un atentat, căruia el i-a supraviețuit. Făptașul ar fi interlopul Vitalie Proca. Gorbunțov susține că omorul ar fi fost comandat de Renato Usatîi. Acesta neagă toate acuzațiile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău