Două noi recorduri de ascensiune pe Everest

  • 28 Mai 2021 15:49
Două noi recorduri de ascensiune pe Everest

Alpiniști din SUA și Hong Kong au stabilit noi recorduri săptămâna aceasta pe Muntele Everest, au declarat vineri organizatorii de expediții din acea zonă, transmite Reuters.

Arthur Muir, în vârstă de 75 de ani, a devenit duminică americanul cel mai în vârstă care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume, la 8.848,86 metri, a afirmat un oficial al companiei care a organizat expediția.
 
Separat, Tsang Yin-Hung, de 45 de ani, din Hong Kong, a escaladat vârful în mai puțin de 26 de ore, cel mai scurt timp realizat de orice femeie, după plecarea din tabăra de bază.
 
De obicei, alpiniștii petrec câteva zile în diferite tabere pentru aclimatizare înainte de a atinge vârful.
 
"Arthur Muir este, la vârsta de 75 de ani, cel mai bătrân care a ajuns pe vârful Everestului”, a declarat pentru Reuters Garrett Madison, liderul expediției companiei Madison Mountaineering. Muir a bătut recordul stabilit de Bill Burke, care la vârsta de 67 de ani a ajuns pe vârf în 2009.
 
Tsang a plecat din tabăra de bază la 13:20 ora locală, sâmbătă, și a ajuns pe vârf la 15:10 a doua zi, a declarat Gyanendra Shrestha, un oficial guvernamental din Nepal, care s-a întors din tabăra de bază.
 
Ea a bătut recordul stabilit de nepaleza Phunjo Jhangmu Lama în 2017, care a urcat pe Everest în 39 de ore și 6 minute.
 
Sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău