Două nave de patrulare rusești au pătruns în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră

  • 19 Iunie 2022 15:13
Două nave de patrulare rusești au pătruns în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră

Portalul rusesc topwar.ru a informat, pe 19.06.2022, că Ministerul român al Apărării a confirmat intrarea în zona economică exclusivă a României a două nave de patrulare rusești Proiect 22160. Potrivit presei românești, care citează un comunicat primit din partea militarilor, navele rusești au fost observate în zona platformelor navale de extracție a gazelor din Marea Neagră, scrie defenseromania.ro.

Din datele făcute publice de Ministerul Apărării din România, cele două corvete aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) se aflau la o distanță considerabilă de platformele de extragere a gazelor Ana și Uran din Marea Neagră.

Armata română a luat act de prezența navelor ruse, dar nu a adoptat nicio măsură împotriva acestora, ținând cont de faptul că prezența navelor de luptă și a navelor comerciale nu este interzisă în această zonă, prin care trec principalele rute maritime. Informații despre cele două nave se pare că au fost furnizate la NATO și de acolo la Kiev.

Se presupune că navele rusești monitorizau situația din zona Insulei Șerpilor, aflată relativ în apropierea celor două platforme offshore. Trupele rusești se află în prezent pe insula din Marea Neagră, pe care autoritățile de la Kiev încearcă să o recucerească.

Dintr-o fotografie făcută publică de Ministerul român al Apărării rezultă faptul că una dintre corvete are la bord un elicopter, iar cea de-a doua un sistem de apărare antiaeriană Tor-M2KM. Dotarea navelor de patrulare ale FRMN din cadrul Proiectului 22160 cu sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip Tor-M2KM a fost anunțată chiar în zilele trecute. Toate navele din această serie vor fi dotate cu astfel de sisteme antiaeriene și vor fi reclasificate în corvete de apărare antiaeriană.

În același timp, seria de corvete din cadrul acestui proiect nu va mai fi continuată. Ministerul rus al Apărării a decis să renunțe la construcția ulterioară a navelor de patrulare de acest tip. După cum au explicat oficialii ruși, reprezentanții Forțelor Navale nu sunt mulțumiți de calitățile de luptă ale corvetelor, testate în cadrul operației militare speciale din Ucraina. Printre deficiențele acestora se numără: navigabilitate insuficeientă, blindaj ușor, vulerabilitatea sistemului de propulsie, precum și armele de apărare antiaeriană slabe. Așadar, FRMN va dispune numai de șase nave de patrulare Proiect 22160.

Comentariul autorului: Imaginile cu cele două nave rusești au fost publicate pentru prima dată de jurnalistul român Sorin Melenciuc, pe contul acestuia de Twitter. Acestea au fost preluate de analistul militar H I Sutton, care a apreciat că navele de luptă rusești au patrulat în largul coastelor României, probabil într-o misiune legată de blocada porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Este posibil însă ca intrarea navelor de patrulare rusești în zona economică exclusivă a României să fie legată de amenințarea unor lovituri cu rachete antinavă din partea Ucrainei. Trebuie menționat faptul că incidentul s-a produs cam în același timp cu lovirea remorcherului rusesc de salvare Vasili Bekh al FRMN în apropierea Insulei Șerpilor de către două rachete antinavă lansate de partea ucraineană. Atacul a fost filmat de la bordul unei drone ucrainene de tip Bayraktar TB2, care s-a aflat la o distanță de aproximativ 70 de kilometri.

În prezent, FRMN dispune de patru nave de patrulare Proiect 22160, aflate în dotarea Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim a Bazei Navale - Novorossiysk. Este vorba despre navele Vasili Bykov, Dmitri Rogachev, Pavel Derzhavin și Serghei Kotov. Cea de-a cincea navă de acest tip, Viktor cel Mare, va fi livrată FRMN până la sfârșitul acestui an, iar cea de-a șasea, Nikolai Sipyagin, în anul 2023.

Este planificat ca, până la sfârșitul anului 2022, toate navele Proiect 22160 din înzestrarea FRMN să fie dotate cu sisteme de apărare antiaeriană de tip Tor-M2KM. Se pare că, până în prezent, astfel de sisteme au fost amplasate pe navele Vasili Bykov și Pavel Derzhavin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău